Slovenija > Črna kronika
124 ogledov

Z nožem ga je dvakrat zabodel, sodišče ga je oprostilo

sodišče Saša Despot
Sojenje bratoma Elvirju in Elvisu Đogiću zaradi tragične smrti 27-letnega Matica Brajiča maja 2014 v gostišču na Logu pri Brezovici je končano. Višje sodišče je potrdilo odločitev, da Elvirja zaradi neprištevnosti ne doleti nobena sankcija, prav tako so oprostili njegovega brata Elvisa.

Elvirja Đogića, ki je bil na prvem sojenju obsojen na 15 let zapora, so na drugem junija lani izza rešetk izpustili, saj je psihiater ocenil, da je bil neprišteven in da nasprotno od podobnih primerov ne potrebuje obveznega psihiatričnega zdravljenja. Višji sodniki so to odločitev zdaj potrdili.

Elvisa Đogića, ki je bil v prvem postopku obsojen na deset let zapora, v drugem pa je dobil štiriletno kazen, pa so oprostili, piše Dnevnik. Sorodnike umorjenega Brajiča, ki so od njiju terjali nekaj manj kot 80.000 evrov odškodnine, so napotili na pravdo.

Do dogodka je prišlo maja 2014, ko sta se takrat 19-letni Elvir in Brajič v lokalu najprej sprla, potem pa pred njim še stepla. Elvir, ki jo je bolj skupil, je nato odšel domov, pograbil nož, nakar ga je dve leti starejši brat Elvis odpeljal nazaj na Log. Poklicala sta še bratranca in dva prijatelja, potem pa so skupaj vstopili v lokal. Sledil je pretep, v katerem je Elvir Brajića usodno zabodel v prsni koš, trebuh in pod lopatico.

nož, kri | Avtor: Profimedias Profimedias

Na prvem sojenju so ju obsodili zaradi umora in pomoči pri tem kaznivem dejanju, a je bila sodba razveljavljena. Sledilo je drugo sojenje, ki je prineslo pomembne spremembe: če so prej menili, da je bil Elvir v usodnem trenutku bistveno zmanjšano prišteven, je v drugo nov izvedenec sklenil, da je bil neprišteven. Tako je Elvis dobil štiri leta zapora, brat Elvir pa zaradi neprištevnosti nobene sankcije.

Na sodbo se je pritožilo tožilstvo, češ da bi Elvirju morali izreči varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v bolnišnici ali pa vsaj obvezno ambulantno zdravljenje s prostosti. Višji sodniki so zdaj pritožbo zavrnili.

Na prvostopenjsko sodbo pa se je pritožil tudi Elvisov zagovornik in uspel, saj so njegovega klienta zdaj oprostili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • Žurnalček 11:26 15.februar 2017.

    Sodniki , se zavedate , da v slučaju ponovitve istega dejanja , nad članom moje družine, PRVI na vrsto pridete vi sami !

  • Žurnalček 11:24 15.februar 2017.

    S R A M O T A ! Ja , ker so južnjaki lahko koljejo Slovence, kakor jih je volja in ćef ! Banda sodniška !

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 14:28 14.februar 2017.

    Dober recept,če koga štihnem.Hvala sodniku.