Svet
8 ogledov

Z obiskom pri koruptivnih kolegih do boljših uradnikov

Kitajski zapor EPA
Kitajska vlada želi z izleti v zapor zastrašiti svoje politike in tako zmanjšati koruptivnost med zaposlenimi v državnih službah.

Ljudska republika Kitajska ima v zadnjih letih vedno več težav s koruptivnimi uradniki in politiki. V boju proti podkupovanju so se sedaj domislili nove strategije - "enodnevnih izletov" v zapore, kjer so za rešetkami koruptivni uradniki in politiki.

Največja kampanja proti korupciji, tisoči uradniki že obsojeni

Kitajski predsednik Xi Jinping se je od nastopa funkcije z več projekti boril proti korupciji, ki se je v državi razpasla pod vodstvom njegovih predhodnikov. Od leta 2012 je bilo več tisoč uradnikov in politikov obsojenih zaradi podkupovanja, več jih bo moralo tudi odslužiti večletne zaporne kazni.

Posebej znan politik v zaporu je Lu Xingguo, ki so ga imenovali "minister trikratnega izobilja". Po inforamcijah Spiegla so Luju Kitajci nadeli ta vzdevek, ker je imel v izobilju kontaktov, iger na srečo in denarja. Sedaj uradnike in politike vozijo v zapor in jim kažejo nekdanjega ministra izobilja kot primer propadlega politika, brez vsakršnjega luksuza v mali zaporniški celici.

Dobra ideja, ampak …

Medtem ko je že več uradnikov povedalo, da jih je obisk izučil in bodo v prihodnosti bolj pazili na svoja dejanja, javnost dvomi, da se bodo prakse zaposlenih v državnih službah spremenile. "Za njih je to le žurka z motom," je obiske kritiziral uporabnik spletne strani Weibo, ki je nekakšen kitajski Twitter.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.