Zdravje > Prehrana
633 ogledov

Z oreščki za 40 odstotkov manjše tveganje, da se ponovi

TZlepotazdravje 13.04.11, oreski, mandeljni, orehi, hrana, foto: shutterstock Shutterstock
Uživanje oreškov zelo zmanjša tveganje za ponovitev raka na debelem črevesu, je pokazala raziskava.

Redno uživanje oreščkov, na primer mandljev in orehov, lahko zmanjša tveganje za ponovitev raka na debelem črevesu za več kot 40 odstotkov, sporočajo ameriški strokovnjaki.

Dr. Temidayo Fadela, zdravnik v bostonskega inšututa Dana Farber je ugotavljal pozitiven vpliv rednega uživanja oreščkov pri boleznih srca in ožilja, diabetesa in pri raku debelega črevesa. Pri slednjem se je pokazalo, da se kar pri 70 odstokih pacientov, ki so redno uživali oreščke, po treh letih rak ni ponovil.

Preučili so 826 bolnikov. Pri tistih, ki so na teden pojedli vsaj 56 gramov oreščkov, kar je približno 48 mandljev ali 36 indijskih oreščkov, je tveganje za prezgodnjo smrt padlo za 57 odstotkov v primerjavi s preostalimi bolniki iz kontrolne skupine, ki tega niso storili.

Z rezultati na največjo konferenco

Po navedbah Reutersa, bodo rezultate raziskave strokovnjaki predstavili v začetku junija v Chicagu, na letni konferenci ameriškega združenja za klinično onkologijo (ASCO), ki je hkrati tudi največja svetovna konferenca o raku: "Ta raziskava potrjuje nekaj, kar smo že vedeli, in sicer, da uvedba sprememb v prehrani, pa tudi telesne aktivnosti, pomenijo veliko razliko v procesu zdravljenja," je povedal Fadela.

Od pet do deset na dan

To seveda ne pomeni, da z oreščki pretiravamo. Nutricionisti priporočajo, da jih zaužijemo od pet do deset dna dan in nič več, saj lahko vsebujejo veliko maščob.

"Oreščke cenimo predvsem zaradi njihove ugodne maščobnokislinske sestave. So pa tudi koristen vir vlaknin. Glede maščob, ki sestavljajo oreške, se posamezne vrste med seboj lahko precej razlikujejo," navajajo na slovenskem inštutu za nutricionistiko (Nutris).

Kot še ugotavljajo naši strokovnjaki, razne eksotične vrste oreškov niti niso tako zelo posebne, kar se tiče prehranske sestave. Po vsebnosti omega-3 maščobnih kislin najbolj izstopa domači oreh, ki ima lahko tudi do 1000 krat višje vsebnosti teh koristnih maščob kot nekateri drugi oreški: 

"Naš favorit so torej domači orehi, seveda pa si tudi druge vrste lahko z užitkom privoščiš in tako narediš kaj dobrega za svoje zdravje, " je zapisala Živa Korošec.

Orehi vsebujejo predvsem polinenasičene maščobne kisline, od tega pretežno linolno in alfa-linolensko kislino: "Pri tem je zanimivo, da so mnoge študije pokazale, da pogosto uživanje orehov ni v neposredni povezavi s pridobivanjem na telesni masi," navaja Koroščeva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.