Slovenija
87 ogledov

Z vezavo na banki ne zaslužite skoraj nič

Denar Anže Petkovšek
Obrestne mere za vezane depozite na bankah, naj gre za kratko - ali dolgoročne depozite, se približujejo ničli. V primerjavi z lanskim letom so se v povprečju znižale za dve tretjini, trend zniževanja pa se še kar nadaljuje.

Obrestne mere padajo že četrto leto. "Povprečna obrestna mera za enoletno vezavo 1.500 evrov znaša le še 0,22 odstotka, za dvoletno vezavo pa 0,53 odstotka," ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

To pomeni, da bi z vezavo v povprečni slovenski banki, po enem letu zaslužili vsega 3,3 evra. Če greste na banko z avtom, boste toliko zapravili za parkirnino in gorivo.

Kratkoročna vezava za tri mesece v povprečju prinaša 0,07 odstotne obresti. Najvišje obresti za enoletni depozit boste trenutno dobili pri Sberbank banki (0,40 odstotka), za obdobje dveh let ponujajo najvišje obresti pri Gorenjski bank in banki Sparkasse (0,80 odstotka), so preverili v ZPS.

Zamenjajte banko, ni vam treba odpirati novega računa

Depoziti so zelo pomemben instrument za kratkoročno varčevanje potrošnikov, mnogi pa v njih varčujejo denar tudi za daljša obdobja, ker ne želijo nase prevzemati naložbenega tveganja. Zato imajo slovenski varčevalci velik del svojih prihrankov prav v depozitih ali na drugih varčevalnih računih.

Če želite prihraniti nekaj več, predvsem pa banke spodbuditi k bolj konkurenčni ponudbi, lahko svoje prihranke prenesete na drugo banko, ki vam bo zanje ponudila več, svetujejo na ZPS. Gre za enostaven postopek in zaradi varčevanja drugje vam ne bo treba zamenjati tudi bančnega računa. Druga banka vam bo za namen izplačila depozita praviloma odprla brezplačen referenčni račun.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • Ferluci 07:42 04.maj 2016.

    So pa še drugi načini varčevanja: delnice, zlato oziroma žlahtne kovine (takoj unovčljivo), obveznice, manjše ali večje nepremičnine (od gozdov, gradbenih parcel, do stanovanj) itd.

  • jakec1575 22:37 03.maj 2016.

    Še dolgo ne. Se ni za bati.Dokler bodo obvescevalne sluzbe zelele na druzbene dogodke vplivati brez sledi, bo obstajala gotovina. Vse ostalo je sledljivo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:03 03.maj 2016.

    To se delno že dogaja z nesorazmerno inflacijo zadnjih 10 let glede na realno stanje.