Slovenija > Črna kronika
35 ogledov

Z virusom ukradli 105 tisoč evrov

računalnik Žurnal24 main
Elektronska prevara. S pomočjo virusnega programa podjetju iz okolice Kranja ukradli 105 tisoč evrov.

Denar je z računa podjetja izginil konec septembra. Dan pred krajo so neznanci podjetju poslali elektronsko pošto, v kateri so se predstavili kot predstavniki podjetja iz Ljubljane, ki je ponavadi za oškodovano podjetje izvajalo posodobitve računalniških programov na daljavo.

V sporočilu so navedli, da bodo izvedli posodobitev računalniških programov na daljavo, vendar morajo za uspešno posodobitev namestiti priložen program. Program pa je dejansko bil virus, ki je omogočil tatvino denarja iz računa oškodovanega podjetja.

"Ko so v oškodovanem podjetju priloženi program naložili na računalnike, so osumljenci lahko iz njihovega podjetja prenakazali 105 tisoč evrov na račun drugega podjetja iz Maribora in nato na različne banke po Sloveniji," so potek goljufije opisali na Policijski upravi Kranj.

Kriminalisti so odkrili, da je pri tatvini sodeloval 36-letni Celjan, ki so ga pridržali pred tremi dnevi. Policija za zdaj še zbira obvestila, po končani preiskavi pa bodo podali kazensko ovadbo, ki se bo nanašala na veliko tatvino in pranje denarja.

Pazljivo!

"Ob tem bi radi poudarili, da nikoli ne smemo zaupati identiteti pošiljatelja elektronske pošte, saj se jo da enostavno ponarediti. Zato moramo biti pozorni na elektronsko pošto ne samo neznanega pošiljatelja, čigar identitete ne poznamo, temveč tudi na pošto znanih pošiljateljev, katerih vsebine in priponke ne pričakujemo oziroma smo prejeli pošto z nevsakdanjimi vsebinami. Na takšno pošto ne odgovarjamo, je ne pošiljamo naprej, ne poskušamo odjaviti prejemanja in ne odpiramo priponk oziroma povezave," so poudarili na policiji.

Po elektronski pošti tako nikoli ne posredujemo zaupnih osebnih in finančnih podatkov, kot so davčna številka, številka kreditne kartice, uporabniško ime in geslo itd., razen če ni sporočilo digitalno podpisano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.