Šport
26 ogledov

Z zlatimi črkami izpisano leto 2013

Sport 16.04.2012 hokej, Ljubljana, SP divizije I (skupina A), 2. krog, Slovenija Saša Despot
Leto 2013 je ponudilo marsikaj za vse hokejske navdušence. Medtem ko na klubskem nivoju Slovenci razloga za veselje niso imeli veliko, pa je toliko bolj navduševala reprezentanca.

Naslednjih nekaj odstavkov bo predstavilo najpomembnejše hokejske dogodke leta 2013, predvsem s slovenskega zornega kota. Od uvrstitve na olimpijske igre, do 500. točke Anžeta Kopitarja v ligi NHL, je bilo preteklo leto pestro, a kljub temu ni bilo vse tako svetlo.

Postavili nove meje

Igranje v družbi elitnih reprezentanc, kot so Kanada, ZDA, Švedska in Rusija ni za reprezentanco Slovenije nič novega, saj se venomer prebijajo na svetovna prvenstva elitne divizije. A igranje na olimpijskem turnirju ima povsem drugačen pridih. Tekmovanje poteka zgolj vsaka štiri leta, na njem pa se vse reprezentance pojavijo v najmočnejši zasedbi.

Jensen David Rodman Slovenija Danska SP svetovno prvenstvo Stockholm | Avtor: EPA EPA
Sanje marsikaterega hokejista so, da bi izkusil slast igranja na takem tekmovanju in prav to je, nekoliko nepričakovano, uspelo slovenskim risom. Na kvalifikacijski turnir v danski Vojens so odšli brez najboljših dveh hokejistov, Jana Muršaka in Anžeta Kopitarja a predvsem z veliko želje.  Začelo se je z zmago proti nugodni Belorusiji, a pravi podvig je sledil na tekmi proti domačinom Danski, ki so jih Slovenci ugnali z dvema zadetkoma Davida Rodmana.

Zadnja tekma proti Ukrajini je bila le še formalnost, ki so jo z viskoh 6:1 potrdili naši hokejisti. Uspelo jim je nepričakovano in na olimpijski turnir so se uvrstili kot najslabše rangirana reprezentanca. Ob takem uspehu jim tudi nihče ni zameril, da so na svetovnem prvenstvu vnovič izpadli v nižji rang tekmovanja, saj so z vstopnico za Soči postavili nov mejnik slovenskega reprezentančnega hokeja.

Ni luči na koncu predora

Glede na stanje slovenskega klubskega hokeja marsikoga skrbi, ali bo Slovenija v prihodnjih letih še imela kader za sestavo konkurenčne reprezentance. Poleti so se Jeseničani znova neuspešno poizkusili vrniti v ligo EBEL in se morali zadovoljiti z igranjem v mednarodni hokejski ligi INL, kar jim je vsaj omogočilo sestavo članske ekipe.

sport 24.11.13, hokej, liga Ebel, Olimpija, Red Bull Salzburg, Tivoli, foto: Anz | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Nič kaj bolje pa ni šlo Olimpiji. Ta sicer nastopa v razširjenem avstrijskem državnem prvenstvu, a vse od začetka trdno zaseda zadnje mesto na lestvici. Pred začetkom sezone so sicer upali, da jim bo uspelo skleniti sodelovanje s hrvaškim Medveščakom, ki bi jim nekoliko olajšalo kadrovske skrbi, a jim liga tega ni dopustila. In prav Medveščak bi si naša najtrofejnejša kluba lahko za vzor. Še nedolgo nazaj so se trudili za zmage v slovenskem državnem prvenstvu, od letošnjega leta dalje pa so člani ene najboljših hokejskih lig na svetu, KHL.

 

Skrajšana sezona voda na mlin Chicaga

Potek pogodbe in spori med različnimi udeleženci so severnoameriško hokejsko ligo NHL potisnili v nov ‘lockout’. Migracije najboljših hokejistov v evropske klube so sicer razveselile marsikaterega navijača iz stare celine, a marsikateri hojejski navdušenec je ostal prikrajšan za užitke ob gledanju bojev najboljših ekip na svetu. 

Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup | Avtor: Reuters Reuters
Po dolgih pogovorih se je sezona v NHL začela sredi januarja, odigranih pa je bilo samo polovica tekem v rednem delu sezone. Branilci naslova Los Angeles Kings, ekipa našega Anžeta Kopitarja, so znova igrali odlično in se na koncu prebili vse do konferenčnega finala, kjer pa jih so jih ugnali Chicago Blackhawks. Ti so v finalu nadigali še Boston in se veselili še petega Stanleyjevega pokala.

Zanimiva pa so bila tudi dogajanja izven ledenih ploskev. Omeniti velja ‘upokojitev’ enega najboljših hokejistov na svetu Ilje Kovalčuka. Rus, ki je pred leti buril dihove s podpisom izjemno dolge in donosne pogodbe z New Jersey Devils, se je po koncu ‘lockouta’ le s težavo poslovil od domovine in se vrnil čez lužo. Po koncu sezone pa je najavil, da se dokončno poslavlja od lige NHL in se presleil v domačo KHL.

Po en Slovenec v najboljših dveh ligah

Preteklo leto se je začelo z dvema slovenskima hokejistoma v NHL in brez slovenskega pridiha v KHL. A to se je spremenilo že poleti. Jan Muršak pri Detroitu ni dobil dovolj možnosti za izkazovanje, tudi klub pa si ga ni želel obrdžati v svojih vrstah. Po koncu sezone se je tako odločil za nove podvige in se podal v ligo KHL, k ruralnemu Amurju iz Habarovska.

Jan Muršak | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ob prihodu Medveščaka v konitnentalno hokejsko ligo pa je dobil v ligi sonarodnjaka, saj se je v dresu medvedov tja prebil tudi mladi Gal Koren, ki je postal celo prvi Slovenec z zadetkom v tem prvenstvu. Še pred koncem leta pa sta oba hokejista zamenjala sredini. Muršak se bo kmalu preselil v Moskvo k CSKA-ju, Koren pa je v želji po večji minutaži do konca sezone okrepil Olimpijo, ki se je novega igralca ob pomanjkanju kvalitete zagotovo razveselila.

Ko je govora o slovenskih hokejsitih na tujem pa ne gre mimo našega najboljšega hokejista Anžeta Kopitarja. Center ekipe iz Los Angelesa iz leta v leto dokazuje za kako odličnega igralca gre in tudi letos ni bilo nič drugače, saj je bil prvi strelec ekipe tako v lanski sezoni, kot v prvem delu sedanje. Omeniti gre, da je pred kratkim dosegel tudi svojo 500. točko v ligi NHL in je tako dobro na poti med največje igralce hokeja na svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.