Šport
48 ogledov

Za 15 minut dobil 40 tisočakov

Janko Tipsarević EPA
V uvodnih dveh dneh Wimbledona je dvoboje predalo kar sedem tekmovalcev in ena tekmovalka. Janko Tipsarević, ki je bil na igrišču zgolj četrt ure ter je predal dvoboj v prvem nizu, potem ko je izgubil pet iger, bo za 15 minut igre še vedno prejel ček v višini 39.852 evrov, kolikor pripada igralcem in igralkam za nastop v 1. krogu.

Janko Tipsarević je dvoboj predal zaradi poškodbe desne stegenske mišice, v 2. krog je napredoval Jared Donaldson. Triintridesetletni Beograjčan se po predaji, za marsikaterega sporni, ni pretirano vznemirjal, češ da naj teniška javnost prehitro ne podaja vrednostnih sodb.

"V začetku tedna sem se poškodoval med pripravami na turnir v Wimbledonu, začutil sem močno bolečino in se nemudoma odpravil po nasvet k zdravniku, misleč, da gre morda celo za poškodbo vezi, komaj sem hodil, prejel sem tudi epiduralno protibolečinsko injekcijo, ampak zdravnik je dejal, da je vse v redu in da lahko nastopim. Če bi mi denimo dejal, da sem strgal vez, ne bi šel na igrišče. Bilo bi nepošteno, če bi to naredil samo za to, da bi pobral denarno nagrado," je po le četrturnem nastopu razlagal Tipsarević, ki je še enkrat dejal, da je v karieri zaslužil osem milijonov dolarjev, kar pomeni, da zanesljivo denarna nagrada ni bila prevelik motiv za nastop v Wimbledonu in ekspresno slovo.

"Nikakor pa ne bi smeli prehitro soditi slabše uvrščenih tenisačev, ki nastopajo na turnirjih z majhnim denarnim skladom, kjer ne dobijo več kot 300 evrov, da bi le zbrali dovolj točk za nastop na velikem turnirju, in jim takšne nagrade pomenijo prepotreben zagon za nadaljevanje kariere, saj tako lahko plačajo trenerje in svoje ekipe," je nadaljeval Tipsi, ki bi rad videl, da vodilni možje turnirjev velike četverice sprejmejo takšno pravilo, da lahko uvrščeni poškodovani igralec odstopi s turnirja in dobi denarno nagrado, ne da bi moral nastopiti na turnirju. Njegovo mesto bi tako dobil srečni poraženec kvalifikacij, ki bi ček dobil šele ob preboju v drugi krog.

Oba glavna favorita, nekdanja prva igralca sveta Novak Đoković in Roger Federer, sta drugi dan turnirja na travi preživela le 40 minut, kar ni bilo dovolj niti za trening. Federer, ki na sveti travi lovi svoj še osmi naslov, je v 2. krog turnirja napredoval po le 43 minutah, ko je njegov ukrajinski tekmec Aleksander Dolgopolov dvoboj predal zaradi poškodbe gležnja pri vodstvu Švicarja s 6:3, 6:0.

Po predaji tekmeca je v 2. krog napredoval tudi drugi nosilec, trikratni zmagovalec turnirja za grand slam v Wimbledonu Đoković. Slovak Martin Kližan je namreč dvoboj proti Srbu predal zaradi poškodbe mečne mišice pri izidu 3:6 in 0:2 ter po vsega 40 minutah.

Tako Federer kot Đoković sta po predaji njunih tekmecev delila isto mnenje, da bi kazalo spremeniti dosedanja pravila v primeru predaje dvobojev zaradi poškodb že v uvodnem krogu turnirjev za grand slam.

"V slačilnici smo se šalili, da bi morda lahko na osrednjem igrišču Centre Court odigrali trening niz," je dejal Đoković, ki je v Wimbledonu slavil v letih 2011, 2014 in 2015.

Združenje poklicnih teniških igralcev ATP je sprejelo pravilo, po katerem lahko igralec brez boja preda dvoboj 1. kroga in je ob tem še vedno upravičen do enake nagrade, ki bi jo prejel, če bi odstopil v uvodnem obračunu. Njegovo mesto zapolni srečni poraženec kvalifikacij, ki dobi celotni znesek nagrade iz kvalifikacij ter denarne nagrade od 2. kroga naprej. Na turnirjih za grand slam takšnega pravila niso podprli.

"Mogoče ne bi bilo slabo, če bi razmislili o takšni možnosti. Šlo bi za win-win situacijo, kajti poškodovani igralci bi dobili tisto, kar jim pripada, po drugi strani pa bi njihovi tekmeci lahko igrali proti nekomu drugemu," je dodal najboljši srbski teniški igralec.

Podobno razmišlja sedemkratni zmagovalec Wimbledona Federer, ki je zbral vsega skupaj že 85 zmag na tem turnirju, kar je največ od vseh. Jimmy Connors jih ima na sveti travi 84, Boris Becker 71 in Pete Sampras 63.

"Poraja se vprašanje, ali naj tisti, ki niso v formi, sploh nastopijo na turnirju in začnejo dvoboj. Ampak na takšno vprašanje lahko odgovori le vsak od nas igralcev sam. Seveda upaš, da bodo odstopili svoje mesto nekomu drugemu, čeprav so si zaslužili svoj nastop na turnirju, ampak njihova forma tega ne kaže. Mogoče bi tudi na grand slamih lahko uveljavili takšno pravilo, ki velja za turnejo ATP, tako bi se izognili prevelikemu številu predaj dvobojev. Ne kaže vseh metati v isti koš, zagotovo so nekatere predaje upravičene," je razmišljal Federer.

"To ni reklama za naš šport, ko si prisiljen spremljati takšne stvari. Pri Kližanu je bilo denimo že od začetka videti, da ni bil pripravljen oziroma sposoben igrati. Zato bi kazalo razmisliti o spremembah, mogoče, da bi ob predaji brez boja dobil vsaj polovičen znesek, možnost nastopa pa bi dobil nekdo, ki je pripravljen 110 odstotno. Kližanu 35.000 funtov res pomeni veliko in se takšni nagradi, ki jo dobi za nastop v 1. krogu, ni pripravljen kar tako odreči," je za BBC Sport predaje pokomentiral John McEnroe, ki je v Wimbledonu slavil trikrat v letih 1981, 1983 in 1984.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.