Slovenija
22 ogledov

Za 150 Romov ena pipa

Večina za pitje, kuhanje in pranje uporablja vodo iz Radulje, kamor se stekajo t Žurnal24 main
V romskem naselju Dobruška vas bodo v tednu ali dveh namestili skupni vodovodni priključek in vodovodno pipo.

V naselju v dolenjski občini Škocjan približno med 150 in 200 prebivalcev nima neposrednega dostopa do neoporečne pitne vode, njihova gospodinjstva pa se z njo oskrbujejo na neprimernih mestih. Novomeška komunala jim bo v tednu ali dveh namestila skupni vodovodni priključek, za katerega se je doslej odločilo pet tamkajšnjih gospodinjstev.

Župan Škocjana Jože Kapler je povedal, da bodo glede na porabo račun za vodo prek centra za socialno delo poravnavali Romi sami. Druga romska gospodinjstva se bodo tako kot doslej z vodo lahko oskrbovala pri sorodnikih in sosedih, ki se že priključeni na vodovod.

"Bolje ena kot nič"

Pri dogovorih je sodeloval tudi predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš. Kot je povedal danes, so se vse vpletene strani junija dogovorile za dve možni rešitvi: da bi pitno vodo napeljali vsem hišam ali da bi v naselju namestili vsaj štiri skupne vodovodne pipe.

Na njegovo presenečenje se je nato vlada odločila za priključitev zgolj ene same vodovodne pipe. To pa je bolje kot nič in korak v smeri, da se stanje v dobruškem naselju izboljša. Romska stran pričakuje, da bo do priključitve omenjene vodovodne pipe prišlo čim prej in da bodo tej sledile še druge, je še povedal Rudaš.

Župan Kapler je povedal, da so se današnjega sestanka udeležili predstavniki Amnesty International, ministrstva za notranje zadeve, Romov in občine ter direktor vladnega urada za narodnosti Stanko Baluh.

Komentarjev 3
  • 1111 22:03 14.september 2011.

    ...hahahahahaha...še to pipo bodo demontirali in prodali...hahahahahaha...

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:53 14.september 2011.

    Tut v Auschwitzu so meli židi v kopalnici eno pipo,iz katere pa ni nikoli tekla voda,samo neko čudno šumenje se je slišalo,kot,da bi uhajal plin?

  • Stolp 13:46 14.september 2011.

    A je to naselje sploh legalno? Koliko ljudi, ki so v legalnih objektih kje na zabačenem podeželju še nima vode?