Slovenija
38 ogledov

Za 240 milijonov zaposlitev

Policisti Nik Rovan
Fluktuacija. Iz državne uprave le v mandatu Pahorja odšlo 4.809 uslužbencev, prišlo pa je 4.136 novih.

Masa za bruto plače bi bila lahko letos samo v državni upravi nižja vsaj za 120 milijonov evrov. Vsaj za toliko pa bi bil lahko nižji tudi proračunski primanjkljaj za lani. Skupaj so tako samo ministrstva in organi v sestavi, ki šteje okoli 34 tisoč uslužbencev, izpustili priložnost, da privarčujejo vsaj 240 milijonov.

Izračun smo naredili na podlagi podatkov ministrstev, da je iz državne uprave v času Pahorjeve vlade odšlo kar 4.809 ljudi. Prihranek bi nastal, če ne bi kar 4.136 izpraznjenih mest nadomestili z novimi uslužbenci.

Prejšnja vlada je sicer sprejela ukrep, da se število zaposlenih v civilnem delu državne uprave (brez policije, vojske in paznikov v zaporih) vsako leto zniža za odstotek.

Golobič in Vlačič po svoje

V poročilu bivše ministrice Irme Pavlinič Krebs sicer piše, da je bil za obdobje od oktobra 2008 do maja 2011 "cilj dosežen".

Naši podatki o odhodih in novih zaposlitvah na posameznih ministrstvih pa kažejo, da to drži le za manjšino ministrstev. Pri Gregorju Golobiču in Patricku Vlačiču se je število zaposlenih celo povečalo: pri prvem za 46, pri drugem pa za 64.

Celo na carinski upravi, ki ima po vstopu Slovenije v Evropsko unijo (EU) vse manj dela, so na izpraznjenih 205 delovnih mestih zaposlili novega 101 uslužbenca.

Pojasnili so, da gre za zaposlitve "za določen čas, in sicer do vstopa Hrvaške v EU". Največ pa je bilo odhodov in posledično novih zaposlitev v policiji, vojski in na davčni upravi.

Zoran Petrovič, predsednik sindikata policistov, pravi, da "večina policistov odide, ker zaradi omejenega nagrajevanja, napredovanja in nizkih osnovnih plač več ne vidi kariernega izziva".

Pojasnjuje, da si službe večinoma najdejo v gospodarstvu. Na Dolenjskem se zaposlujejo v Krki, kjer zdaj celo kriminalisti delajo kot varnostniki. "Plača ni kaj dosti višja, dobijo pa še božičnico, pa udeleženi so pri dobičku in imajo urejen delovnik," razloge našteje sindikalist.

In dodaja, da vsak novi zaposleni v policiji potrebuje vsaj pet let izkušenj, njegova izobraževanja pa državo stanejo do nekaj tisoč evrov.

Komentarjev 1
  • privat 07:16 08.marec 2012.

    Pahor nam je dal po pi....