Slovenija
23 ogledov

Za bolj izobražene je manj služb

Študent Nik Rovan
Zaposlovanje. Število brezposelnih diplomantov se je podvojilo, zdaj jih je 9.455.

Na zavodu za zaposlovanje je 628 objavljenih prostih delovnih mest, a le devet za vse stopnje bolonjskih diplomantov. Število brezposelnih diplomantov se je od leta 2008 več kot podvojilo, aprila jih je bilo brezposelnih 9.455 s sedmo ali višjo stopnjo izobrazbe, so včeraj opozorili v Sindikatu Mladi plus. Aprila je bilo brezposelnih 15.067 mladih med 25. in 29. letom (leta 2008 9.200), še tistim, ki delajo, pa so v glavnem na voljo le "kratka atipična pogodbena razmerja", zaradi katerih so izključeni iz sistemov socialne zaščite. Nadomestilo za primer brezposelnosti je namreč vezano na dolžino zaposlitve, poleg tega jim ne teče pokojninska doba.

Leta 2005 je bilo za nedoločen čas zaposlenih 30 tisoč mladih do 24. leta, leta 2010 jih je bilo 21 tisoč.

Več davkov za določen čas

V Sindikatu Mladi plus zato med drugim predlagajo vnovično uvedbo sistema pripravništva in višjo obdavčitev zaposlitev za določen čas. Zmanjšanje razlik med zaposlitvama za določen in nedoločen čas je eno od izhodišč sprememb zakonodaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.