Zdravje > Življenjski stil
45 ogledov

Za boljši spanec v toplih nočeh

spanje Shutterstock
Ste tudi vi med tistimi, ki v vročini težje zaspite in se pogosteje zbujate? Preberite spodnje nasvete strokovnjaka za spanje.

“Nekateri se bodo vročim nočem hitro prilagodili in zaspali. Nekateri pa imajo že tako včasih težave s spancem, visoke temperature pa le še pripomorejo k težavam,” pravi strokovnjak za spanje iz Katoliške univerze Sacro Cuore Gioacchino Mennuni.

Za dober spanec kljub vročini svetuje, da se držimo določenih ritualov. “Vsak ima pred spanjem določen ritual, ki mu pomaga, da lažje zaspi. Lahko je to branje knjige, ali le pripravljanje torbe za naslednji dan. Če pred spanjem gledate televizijo, jo glejte raje v dnevni sobi, saj spalnica za televizijo ni primerna,” razlaga. 

Uporabite ventilator

Melatonin je hormon, ki nam pomaga pri uravnavanju ciklusov spanca. Največ ga imamo v otroštvu, med odraščanjem pa njegova vrednost upade. Zato mnogi posegajo po prehranskih dodatkih z melatoninom. Po mnenju Mennunija pa dodatki mlatonina za dober spanec niso priporočljivi.

Pravi, da je takšen dodatek primeren le za uravnavanje spalnega ciklusa in ne za samo uspavanje. Po njegovih besedah je torej bolj primeren za jet lag, do katerega pride, če smo zamenjali več sasovnih pasov. Tedaj se namreč pojavi neskladje med notranjo biološko uro in novim časovnim pasom.

Svetuje pa, da se v vročih dneh ohlajamo z vlažno krpo, prostor pa ohladimo z ventilatorjem.  Ventilator je po njegovem mnenju za spanec boljši od klimatske naprave. Pravi, da se je vedno dobro z nečim pokriti, najbolje z bombažnim materialom. Za dober počitek je po njegovem mnenju pomembno tudi kaj jemo in pijemo pred spanjem. “Večerja naj bo lahka, pred spancem pa ne smete uživati alkohola ali piti kave,” pravi.

Dobro je, da čez noč ne dehidrirate, zato morate čez dan spiti dovolj tekočine. “Ni pa dobro piti tik pred spanjem, saj vas bo morda motil poln mehur in se boste zbujali, da boste šli na toaleto,” pravi strokovnjak. Če se ponoči zbudite in ne morete ponovno zaspati, svetuje, da vstanete in zapustite spalnico, dokler ne boste začutili, da ste spet zaspani. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.