Svet
13 ogledov

Johnson v kolumni omenja Slovenijo

Brexit Profimedias
Boris Johnson, eden glavnih zagovornikov odhoda VB iz EU, v kolumni, v kateri piše o sodbi Sodišča EU, omenja tudi Slovenijo. Evropsko unijo označuje kot nedemokratično zakonodajalko, ki grozi z obveznim zavarovanjem vrtnih kosilnic, vozičkov za golf in mini štirikolesnikov.

Eden glavnih zagovornikov odhoda Velike Britanije iz EU Boris Johnson, ki je prej redno uporabljal tedensko kolumno v The Daily Telegraph, da bi izrazil svoja stališča glede različnih področij, je objavil svoj prvi zapis po junijski odločitvi Britancev za brexit na referendumu.

V prispevku pod naslovom Obvezna zavarovanja za vrtne kosilnice, vozičke za golf in mini štirikolesnike? Hvala bogu, da smo izglasovali izstop iz EU Johnson omenja tudi Slovenijo. 

Evropsko unijo je označil za nedemokratično zakonodajalko, ki grozi z nesmiselno zahtevo po obveznem zavarovanju štririkolesnikov. 

Štirikolesnik otroku za rojstni dan

"Pred štirimi leti sem kupil eno od tistih božičnih daril, ki se jim ne moreš upreti in se pretvarjaš, da so za otroke, a jih v resnici želiš sam preiskusiti," je zapisal. "Šlo je za štirikolesnik. Če sem precizen, je bil to mini štirikolesnik."

Vozila sicer nima več, a novemu lastniku, pravi Johnson grozi zavarovanje, zaradi odločitve Sodišča Evropske unije, ki je sledila nesreči v Sloveniji, ko je voznik traktorja z vzvratno vožnjo podrl lestev, na kateri je stal moški. 

Nesreča s traktorjem v Sloveniji

Sodišče Evropske unije je septembra ugotovilo, da mora obvezno zavarovanje civilne odgovornosti pri uporabi vozil zajemati vse nesreče, ki so se zgodile pri uporabi vozila, skladno z njegovo običajno funkcijo.

Sodbo je sodišče sprejelo na podlagi postopka v Sloveniji, v okviru katerega je zavarovanec tožil Zavarovalnico Triglav, pri kateri je imel sklenjeno obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti. 

Tožbeni zahtevek so mu zavrnili, češ da zavarovanje krije le škodo, ki nastane pri uporabi traktorja kot prevoznega sredstva, kar pomeni, da ga uporabalja pri vožnji, ne pa tudi kot delovni stroj.

Zadeva je romala vse do Vrhovnega sodišča, ki je Sodišče EU povprašalo, ali je v evropski direktivi uporabljeni pojem "uporaba vozil" zajema tudi premik s traktorjem na dvorišču kmetije.

Sodišče EU-ja je odločilo, da traktor ustreza v direktivi uporabljenemu pojmu vozilo, in sicer ne glede na vrsto uporabe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 13:32 04.januar 2017.

    Johnson v kolumni omenja Slovenijo..............Jebovlje !

  • sprehajalec 18:24 02.januar 2017.

    Prav ima Boris, le da je glavni razlog Brexita nekontroliran vdor migrantov v EU na meji Slovenije. Glede traktorja. res se lahko posmehne Boris, Zavarovalnica Triglav ti prisodi odškodnino če se z traktorjem pelješ v službo, če pa delaš z ...prikaži več njim, pa ne. Vidiš Boris, v takšnih primerih smo pa Slovenci veseli, da imamo EU in je sodišče razsodilo pravilno, da je pač vseeno kam se pelješ s traktorjem. Pri nas bi obveljala od Triglava.