Slovenija
4 ogledov

Za delnico Facebooka od 21 do 27 evrov

Facebook Shutterstock
Od 28 do 35 dolarjev naj bi bila vrednost ene delnice največjega socialnega omrežja Facebook. V ponedeljek naj bi z javno izdajo delnic prodali za okoli deset odstotkov Facebooka.

Dvanajst milijard dolarjev naj bi z javno izdajo obveznic v ponedeljek zaslužil Facebook in to le s prodajo desetine svojega podjetja, napoveduje Dnevnik.hr. Skupna vrednost podjetja je sicer ocenjena na od 85 do 95 milijard dolarjev.

Trgovanje z delnicami pod oznako FB pa se sicer začne 18 maja. Podjetje bo še naprej nadzoroval ustanovitelj Mark Zuckerberg, ki bo imel v svoji lasti 31 in pol odstotkov delnic, še poroča hrvaški časnik.

Precenjen?

Omenjeni razpon tržne vrednosti upravljalca največjega spletnega družbenega omrežja na svetu se giba pod pričakovanji nekaterih analitikov - ti so namreč vrednost Facebooka ocenjevali na okrog 100 milijard dolarjev. Vendar pa se lahko dejanska cena delnice nato spusti pod ali dvigne nad postavljeni razpon, odvisno od povpraševanja na trgu, še poroča STA.

Facebook bo sicer v primeru cene, ki bo v okviru postavljenega razpona, zaostal za nekaterimi tehnološkimi velikani, kot sta Amazon in Cisco, a hkrati prehitel vrsto drugih, med drugim računalniškega proizvajalca Hewlett-Packard in spletno podjetje Yahoo.

Hkrati bi omenjena tržna vrednost pomenila, da bi Facebook osvojil naslov največ vrednega ameriškega spletnega podjetja v času prve javne ponudbe delnic. Kot še piše STA bi tako prehitel ameriško spletno podjetje Google, ki je bilo leta 2004 ocenjeno na 23 milijard dolarjev - danes je sicer vredno okrog 200 milijard dolarjev.

Komentarjev 1
  • jozefranc 01:23 06.maj 2012.

    Dragi novinarji, to ni socialno omrežje, ker ni povezano s socialo, prevod iz social network v socialno omrežje je popolnoma zgrešen. Gre za družbeno omrežje, tako da lahko popravite.