Slovenija
46 ogledov

Za IT podporo izbrali tudi slovensko znanje

Miza-računalnik SUR40 Microsoft
Slovensko podjetje Marand si je na stežaj odprlo vrata na področje informatizacije britanskega zdravstvenega trga. Potencial posla je zelo velik, govorimo o več deset milijonih evrov, pravijo.

V Marandu, kjer razvijajo platformo za shranjevanje zdravstvenih podatkov, so za britanski zdravstveni sistem (National health service - NHS) izdelali poseben modul za podporo pri predpisovanju zdravil v bolnišnicah

"Ne gre za klasično predpisovanje zdravil, kot si ga predstavljamo, pač pa za zelo kompleksen sistem, kjer mora biti zelo natančno definirano doziranje konkretnega zdravila, za kakšno obdobje gre in podobno," pojasnjuje Samo Drnovšek, vodja projektov pri Marandu. 

S tem ko so njihovo rešitev potrdili pri NHS, so se jim odprla vrata na britanski trg, ki v informatizacijo zdravstvenega sistema vlaga ogromna sredstva. Pri samem produktu gre za odprtokodni sistem, ki ga da NHS na voljo posameznim zdravstvenim izvajalcem oziroma bolnišnicam pri njihovih informacijskih rešitvah.

Marand: "Potencial posla je več deset milijonov evrov"

"Da je platforma odprtokodna ne pomeni, da je zastonj, pač pa, da jo lahko nekdo vzame in poskuša implementirati. V ozadju je še cel kup storitev, ki jih je treba zagotavljati. Računamo, da bomo prihodke ustvarjali prav iz storitev. Torej, storitev za shranjevanje podatkov in njihovo obdelovanje, implementacijo, podporo, svetovanje, in podobno," poudarja Drnovšek, ki še dodaja, da gre za izjemno velik potencial posla: "Govorimo o več desetih milijonih evrih. Mi zaenkrat nismo še nič prodali, gre le za to, da je NHS potrdil naš izdelek kot primernega. S tem pa se nam za ta segment odpira cel trg Velike Britanije, ki ga pokriva NHS."

Keith Farrar, eden od britanskih strokovnjakov glede predpisovanja receptov, ob tem poudarja: "Marand ima priznan izdelek, ki je v vsakodnevni klinični uporabi, in so ga bili pripravljeni razviti za zadovoljitev posebnih potreb NHS. Napredek dosežen v nekaj tednih je bil zelo impresiven in verjamem, da to ponuja odlično priložnost za organizacije, ki želijo odprtokodno alternativo."

Ažurni in dobri podatki so glavni ključ do učinkovitejšega zdravstvenega sistema, zdravljenja bolnikov, boljšega nadzora nad porabo, izvajanje preventivnih ukrepov in izvajanja strateških zdravstvenih ukrepov na nacionalni ravni, so ob uspehu še sporočili iz slovenskega IT podjetja.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.