Slovenija
512 ogledov

Gostovanje: Za klic na "brezplačno" številko plačal 170 evrov

V prihodnosti boste lahko samo odpirali usta. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Za skupaj dobrih 25 minut klica na Švedskem je Telekom marca uporabniku zaračunal 170 evrov, čeprav bi po (takratni) evrotarifi klic stal le nekaj čez šest evrov.

Bralec je med začasnim bivanjem na Švedskem trikrat klical na številko švedske pošte Post Nord. Na njihovi spletni strani ni nikjer označeno, da bi šlo za plačljivo številko, primerljivo z našimi 090 številkami, za tujce je številki le dodana koda za klic na Švedsko. 

Da ne gre za plačljivo številko, so bralcu po naknadnem preverjanju zagotovili tudi na švedski pošti. "Za klice na telefonsko številko, na katero ste klicali, ne zaračunavamo. Edini strošek, ki ga plačate, je ta, ki ga zaračuna vaš ponudnik mobilne telefonije," so mu zagotovili po elektronski pošti. 

Telekom: Reklamacija ni upravičena

Na Telekomu so njegovo reklamacijo zavrnili kot neupravičeno. "V vašem primeru je tuji operater klicano številko za gostujoče naročnike specificiral kot premijsko, torej se obračuna po ceniku za premijske številke. Cena klica na tuje premijske številke je 6,10 evra na minuto," so mu pojasnili v odgovoru na reklamacijo. "Cenike klicev oblikujejo tuji operaterji, tako lahko za domače naročnike velja lokalna tarifa, za gostujoče pa se klic obračuna drugače, večja razlika je pri posebnih številkah (brezplačnih, komercialnih ..)," so še dodali. 

"Posebne številke, ki so v državah EU domačim uporabnikom na voljo brezplačno, so praviloma za tuje uporabnike, ki uporabljajo mobilno gostovanje, plačljive, in sicer po ceni za klic na premijske številke, ki znaša 6,10 evra na minuto (cena z DDV). Zato v državah EU naše uporabnike posebej opozarjamo, da evrotarifa ne velja za odhodne klice na posebne, komercialne in premijske številke, kot je na primer pomoč na cesti. V kolikor pa nam tuji operater takega klica, ki ga je naš uporabnik opravil v njegovem omrežju, ne zaračuna, ga tudi mi ne zaračunamo uporabniku," so zagotovili ne Telekomu. 

Pri Bobu je bila cena le nekaj centov

A njihova trditev je na trhlih temeljih. Naš bralec je namreč nekaj kasneje isto številko švedske pošte klical s telefona, v katerem ima sim kartico slovenskega mobilnega ponudnika Bob. Za 16 sekund pogovora so mu (sicer maja, ko je že veljala nova evrotarifa) zaračunali dva centa, Telekom pa bi mu 6,10 evra. 

Telenor noče povedati, ali je res zaračunal ali ne

Ko je švedsko pošto klical z telefona, v katerem ima Bobovo sim kartico, je sicer gostoval v drugem omrežju, tako da ni izključeno, da bi en švedski mobilni operater številko uvrstil med premijske, drugi pa ne. Pri mobilnem operaterju Telenor smo zato želeli preveriti, ali drži, da so Telekomu Slovenije za klic na številko švedske pošte posebej zaračunali. 

“Žal na vprašanja o tem, kako so bile storitve gostovanja zaračunane stranki našega partnerja, ne odgovarjamo, prav tako ne odgovarjamo na vprašanja o cenovni politiki med operaterji,” so nam odgovorili, a hkrati zagotovili, da bodo primer interno preveril

Pri drugih evrotarifa ali blokada

Kot kaže je Telekom edini, ki tako zaračunava klice na "premijske" številke. "Kadar je uporabnik v gostovanju, se vsi klici na posebne (nekomercialne) številke obračunajo po evropski tarifi za gostovanje oziroma 'evrotarifi'. V času gostovanja so nekatere številke oziroma klici na določene številke blokirani, ker želimo s tem zaščititi uporabnike, saj v teh primerih obstaja veliko tveganje za zlorabo," so pojasnili v Telemachu. Tudi na Simobilu pravijo, da se klic na običajno ali brezplačno številko v državi EU med evrogostovanjem zaračunava po evrotarifi. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • cogocogo 15:31 15.september 2016.

    IN KAJ SE CAKA TALE NAROCNIK A JE SE PRI TELEKOMU ,,TA FIRMA JE V VSEM NAJDAZJA IN SE ZLOCINSKO NASTROJENA DO LASTNIK STRANKA ,,KOLIKO NIZJI RACUN IMAM ODKAR NISEM VEC PRI NJIH ,, no nekoc so imali monopol in ...prikaži večn to jim je ostalo v zlocinski miselnosti ,,glede na to koliksne place ima gospoda na tej firmi me ne cudijo taki racuni in da se ta pokvarjena baraka ni prodala ,,le kje bi se potem padli politiki zaposlovali ce ne v takih zlocinsko nastrojenih firmah ,,joj kako cakam dan ko bomo ponoreli do konca ,,pa kaj nas lahko vsak povzpetnik nateguje po mili volji ,,

  • h3o 18:09 14.september 2016.

    lahko se huduje kothoče, ampak, delal je račun brez krčmarja. Čebi vedel vsaj da dela slovenski raćun, bi morda vsaj malo premislil kaj dela...

  • izRODEk 15:38 14.september 2016.

    Dobro je Peterle zrihtal poceni klice po EU... :) Tako dobro, kot je zrihtal vse. Izbrisane, drugo švico, čebelarje in še toliko drugih failov. Tip je govno in to nesposobno. Iz tega dreka nikoli ne bo nastal humus! :D