Slovenija
22 ogledov

"Za korupcijo je odgovorna vlada"

Zbrani podatki kažejo, da imajo za zaposlitev v kratkem času po diplomi največ m Žurnal24 main
Komisija za preprečevanje korupcije se je odzvala na obtožbe ministra Erjavca, da komisije ni čutiti v zdravstvenem sistemu.

Karl Erjavec, predsednik DeSUS, je danes dejal, da so v ozadju odstopa ministra Tomaža  Gantarja zdravstveni lobiji, ki imajo lovke tudi v strankah. Obregnil se je ob delo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki da je na zdravstvenem področju ni čutiti.

"Taka izjava je ne samo neresnična, ampak za politika, ki je sedel v več vladah, tudi nesprejemljivo sprenevedanje in prevračanje odgovornosti," se je na njegovo trditev odzvala KPK. Poudarili so, da je problem korupcije izrazito sistemske in strukturne narave, "za kar je v prvi vrsti odgovorna izršna in zakonodajna oblast, ki je tak sistem vzpostavila in ga vzdržuje na institucionalnem, zakonodajnem ter proračunskem nivoju".

"Ne gre za jedrsko fiziko"

Poseben problem so javna naročila v zdravstvu. Ob tem je komisija spomnila na afero operacijske mize, ki ni doživela sodnega epiloga. Na področju dobave zdravil javnemu zdravstvu je trg med dobavitelji tako "zabetoniran", kot da bi šlo za kartelno razdelitev trga. "Noben minister, nobena vlada ni bila sposobna na tem področju narediti reda – uvesti centraliziranega in transparentnega naročanja, uporabiti prednosti, ki jih Sloveniji ponuja članstvo v Evropski uniji – prosti pretok blaga. Pa ne gre za jedrsko fiziko, zgolj za politično voljo, jasno zastavljene cilje in izvedbo," poudarjajo na KPK.

Izpostavljajo še dva problema. Prvi je nehigienična povezava med zaposlenimi v zdravstvu, vključno s t. i. mnenjskimi zdravniki, ki v različnih komisijah določajo ter odločajo o vrstah zdravil in pripomočkov. Drugi pa je sama zasnova javnega zdravstva, "v katerem obstajajo zdravniki 'dvoživke', ki na netransparenten način delajo hkrati v javnih in zasebnih ustanovah, pri čemer jim delo v javnih ustanovah daje prednost pri delu v zasebnih subjektih".

Prijav nezakonitega lobiranja niso dobili

V zadnjih dveh letih je z Ministrstva za zdravje komisija prejela 12 poročil o lobiranju, med katerimi pa ni noben funkcionar ali javni uslužbenec podal niti enega samega poročila o morebitnem poskusu nedovoljenega lobiranja. Po zakonu so sicer dolžni prijaviti vsaj poskus nezakonitega lobiranja, nejavnega ali neetičnega vplivanja.

Komentarjev 5
  • privat 08:14 29.november 2013.

    sova bi morala začeti prisluškovati zavarovalnicam in njihovim agentom..pa tudi povezavam do zavarovalnic. Gremo sova in rešimo zdravstvo!

  • feferon 14:47 27.november 2013.

    VSI STE LOPOVI!

  • feferon 14:47 27.november 2013.

    VSI STE LOPOVI!