Slovenija
19 ogledov

"Za kupcem ne stoji nihče"

Delo je po neuspeli javni ponudbi Večer prodalo povsem neznanemu prekmurskemu po Žurnal24 main
"Oprostite, to je smešno," je naše informacije o nakupu Večera zanikal Matej Raščan. Tudi Miro Senica zanika, da bi pomagal Raščanu pri financiranju tega nakupa.

O sami prodaji deleža Dela v Večeru se je že nekaj časa govorilo. To, da je delež v Večeru kupilo omenjeno računalniško podjetje, je morda presenečenje, vendar verjetno v omenjeni družbi že vedo, zakaj so se za tak korak odločili. Se pa strinjam, da je neobičajno tako po horizontali združevati takšne dejavnosti pod isto družbo.
Gregor Grmek, Ilirika

"Ne, to sploh ne drži. Jaz se ukvarjam z revijalnim tiskom, ne pa z dnevnim časopisjem," je dejal Matej Raščan.

"Čeha sicer poznam, ampak z njim nimam nobene poslovne zgodovine," je odgovoril na vprašanje, ali pozna Denisa Čeha.

Ob tem je tudi zanikal, da mu je Miro Senica pomagal pri pridobitvi posojila za nakup Delovega deleža v Večeru. Na vprašanje, kako komentira prodajo Večera računalniškemu podjetju, pa je odvrnil, da so pri prodaji verjetno imeli določene pogoje, kaj več pa težko komentira.

Senica: Nikomur nisem pomagal
"Kakor je v javnosti znano, je Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki, d. o. o., pravni zastopnik Dela in v tem svojstvu kot odvetniška pisarna z Delom tudi sodeluje. Ne Miro Senica ne Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki, d. o. o., ni svetovala Mateju Raščanu ali komurkoli drugemu pri nakupu Večer niti ni pomagala kupcu pri pridobitvi financiranja," so se na naša vprašanja odzvali v pisarni znanega ljubljanskega odvetnika.

Je šel Večer v roke Dela Revij?
Lastnik Dela Revij Matej Raščan naj bi prek Čeha stal v ozadju sinočnjega nakupa Večera. Tako so prepričani naši viri, ki pojasnjujejo, da je Čeh, direktor 3 Lana, desna roka, zelo dober prijatelj, menda celo sosed murskosoboškega župana Antona Štihca.

Raščan in Štihec naj bi skupaj z Matejem Sukičem po neuradnih informacijah v preteklosti sodelovala že pri poslih z zemljišči. Štihec je to zavrnil in potrdil, da pozna tako Raščana kot Čeha. "Verjetno ste dobili anonimko, ki jo pošiljajo naokoli moji protikandidati. Poznam ga (Čeha, op. a.) že nekaj časa, saj živiva v istem naselju. Da je kupil Večer, pa ne vem," je dejal Štihec in še enkrat poudaril, da z Raščanom ni sodeloval pri nakupu občinskih zemljišč in da to vse že preiskujejo kriminalisti.

Raščana se sicer politično povezuje s krogi blizu LDS. Štihec naj bi si v preteklosti že prizadeval kupiti Podjetje za informiranje Murska Sobota, Raščan pa je pred približno dvema letoma že kupil lokalno televizijo Kanal 10.

Pri posojilih pomagal Senica?
Raščanove Delo Revije so lani predsednici LDS Katarini Kresal tudi podelile naziv Slovenke leta. Javnost pa že od podelitve naprej v kriterije izbora dvomi. Partner Kresalove Miro Senica naj bi po naših informacijah Raščanu uredil celo kredit za nakup Večera. Senico smo poklicali na mobilni telefon, a se z nami ni želel pogovarjati, ampak nam je obljubil, da bo z nami v stik stopila njegova predstavnica za odnose z javnostmi.

Druga, po mnenju naših virov manj verjetna povezava pa je krog okoli Dnevnika, Pristopa in DZS, ki je pred časom že kupil Pomurski val in Vestnik.

Uroš Skuhala, direktor in odgovorni urednik Večera, se je pogovarjal z vsemi ponudniki za nakup Večera, le z družbo 3 Lan ne. Po naših informacijah je družba ponudbo oddala v tem tednu.

Večer prodali 3Lanu
Iz Pivovarne Laško, ki je prevladujoči lastnik Dela, so prek Seoneta sporočili, da so včeraj sklenili kupoprodajno pogodbo za prodajo 202.788 navadnih imenskih kosovnih delnic Večera. To jim je lani naložil Urad za varstvo konkurence.

3 Lan se sicer ukvarja z računalniškimi rešitvami za vzpostavljanje in upravljanje računalniških omrežij in sistemov, kakor pravijo na svoji strani. Lani so imeli dobrih 715 tisoč evrov prihodkov, 44 tisoč evrov dobička, štiri zaposlene ter 358 tisoč evrov sredstev.

Giacomelli: Nikogar nismo zavrnili
V igri za nakup Večera sta bili tudi družbi DZS in Medijski partnerji, ki naj bi po neuradnih informacijah za Delov delež ponujali devet oziroma šest milijonov evrov. Da bi v Delu takrat njuno nezavezujočo ponudbo zavrnili, pa za zurnal24.si ostro zanika predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli.

"Mi nismo nikoli nobene ponudbe zavračali. V celotnem procesu nismo nikoli nobenega interesa zavrnili. Imeli smo devet pisnih izrazov interesa za sodelovanje v procesu prodaje, štiri neobvezujoče ponudbe, ki smo jih vse obravnavali, interesente pa tudi povabili na razgrnitev," pravi Giacomelli in dodaja, da do roka niso prejeli nobene obvezujoče ponudbe.

Zato so vse, kot pravi Giacomelli, te štiri in druge interesente pozvali, da nadaljujejo proces, a so potem sporočili, da dejansko odstopajo. Nato so dobili zavezujočo ponudbo podjetja 3Lan in z njim tudi sklenili pogodbo.

"Vsi so imeli možnost, proces pa formalno še ni končan, ker je pogodba sklenjena z določenimi pogoji,"
še pravi sogovornik.

Pogodba je poslovna skrivnost
Po pisanju Financ naj bi 3Lan za Večer plačal 9,3 milijona evrov. Delo oziroma Pivovarna Laško pa sta za večinski delež v Večeru skupaj odštela 20 milijonov evrov.

Giacomelli samih podrobnosti pogodbe ni mogel razkriti, saj gre za poslovno skrivnost.

"Ta pogodba, ki je sklenjena, lahko postane veljavna samo takrat, kadar so odložni pogoji izpolnjeni. Ti pa so povezani s pridobivanjem soglasij pristojnih organov in to pomeni, da bo ta pogodba šla v proučitev teh organov,"
je razložil Giacomelli in dodal, da so morali kupca zelo skrbno proučiti, "ker razrešujemo presežno koncentracijo, ki jo je ugotovil Urad za varstvo konkurence in smo zavezani k izpolnjevanju te odločbe".

Na vprašanje, ali bi lahko za omenjenim podjetjem stal nekdo drug, pa je Giacomelli dejal, da kupec kupuje v lastnem interesu in za svoj račun.

"Ne vidim nobenega razloga, da bi lahko vanj sumil. Nimam nobenega takega indica, ki bi ga kakorkoli povezoval s komerkoli," še pravi predsednik uprave Dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.