Svet
234 ogledov

Z macolami uničujejo tisočletja stare umetnine

V nekaj sekundah so skrajneži islamske države v muzeju v iraškem Mosulu uničili tisočletja stare umetnine.

Eden od skrajnežev na posnetku, ki so ga objavili na svetovnem spletu poudarja: "Te starine za mano so v preteklih stoletjih častili namesto boga. Če nam vsemogočni ukaže, da moramo te kipe in starine uničiti, moramo to storiti tudi če so vredni milijone dolarjev."

Škoda je velikanska

Iz posnetkov sicer ni jasno razvidno koliko artefaktov, ki so jih skrajneži uničili, je originalov. A stroka je enotna: Škoda, ki jo povzročajo, je velikanska.

"Posnetek smo si večkrat ogledali in lahko povem, da je bilo v muzeju več originalnih primerkov, kot smo sprva mislili," je povedala Eleanor Robson, vodja britanskega inštituta za preučevanje Iraka.

"Sestane naj se varnostni svet OZN"

"Ostro moram obsoditi ta napad na tisočletja staro kulturo in zgodovino Iraka. Gre za očitno spodbujanje nasilja in sovraštva," pa je dejala vodja Unesca Irina Bokova.

"Ta napad je veliko več kot kulturna tragedija – je tudi varnostno vprašanje, saj spodbuja ekstremizem, nasilje in nadaljlni konflikt v Iraku," je še dejala Bokova, ki je pozvala k takojšnji izredni seji varnostnega sveta, kjer bi poskušali najti rešitev za zasščito kulturne dediščine.  

Komentarjev 11
  • mph 18:16 27.februar 2015.

    Nič od teh tvojih fantazij seveda ni res, ampak tudi, če bi bilo, bi lahko rekli, da so samo kradli nakradeno.

  • Ferluci 15:21 27.februar 2015.

    ..oziroma rdečuhi, ki so ropali in požigali gradove na slovenskem!

  • dragec 14:29 27.februar 2015.

    To je produkt politike ZDA in delovanje CIE. V Afganistanu so ustvarili talibane,to je veja IS