Magazin > Film & Glasba & TV
32 ogledov

Za malo denarja malo plesa

Cirque
1/2
Cankarjev dom
Kulturni hram reže program za ples in teater ter brezplačne vstopnice.

Tudi v Cankarjevem domu (CD) se vodstvo intenzivno ukvarja s tem, kako na kulturno-umetniške prireditve privabiti čim več obiskovalcev. To je bila zgolj ena od problematik, ki so jih izpostavili na včerajšnji predstavitvi programske sheme za prihajajočo sezono. "Kriza je neusmiljena – sika in seka tudi po kulturi. Res je, da imamo slabši obisk v posameznih kulturno-umetniških sklopih, a smo zato le še toliko bolj disciplinirani," je padec obiska v zadnjem letu komentiral Mitja Rotovnik ter hitro dodal, da stvar le ni tako črna in da so program za novo sezono zastavili novim časom primerno. “Shema ni problematična in nikoli ni bila. Oplodili jo bomo s kakovostnimi prireditvami. Zlati in srebrni abonma ostaneta, prav tako jazz festival, filmski festival, humanistični program, celoten sklop vzgojno-izobraževalnega dela in razstavni program.” Brezplačne vstopnice pa po novem ne bodo več na voljo, saj v CD menijo, da je kultura na trgu in je zato zanjo treba odšteti denar.

Manjši proračun za teater in sodobni ples

Največji upad obiska v CD je zaznati v obiskanosti predstav sodobnega plesa. In ker tuji plesni ansambli stanejo tudi do sto tisoč evrov ali več in so dvorane napol prazne, se programu za gledališče in sodobni ples, ki ga do konca septembra še vodi Diana Koloini, piše bolj slabo. “Sodobni ples in program, ki ga vodim, imata upad. Statistika se je bistveno popravila z Arturom Uiem (predstava Ustavljivi vzpon Artura Uia v režiji Eduarda Milerja, op. a.), ki je zelo uspešna predstava,” je dejala Koloinijeva in dodala, da imajo s publiko pri gostovanjih tujih predstav zelo velik problem, ki ga rešujejo sproti. Kritična je bila tudi do finančnih sredstev za promocijo posameznih predstav, ki so skrajno okleščena in bo zato že letos radikalno manj predstav v tem sklopu. Letos bo CD v prenovo vložil 1.250 tisoč evrov. S tem denarjem so med drugim v celoti zamenjali 32 let staro klimo v Linhartovi in Kosovelovi dvorani ter obnovili elektro- in strojne inštalacije, obiskovalce pa pozivajo tudi za dobrodelne prispevke za nakup novih stolov v dveh dvoranah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.