Slovenija
41 ogledov

Za materialne stroške osnovnih šol skoraj tri milijone manj

učenci šola razred Shutterstock
Osnovne šole so za materialne stroške v letošnjem letu dobile okoli 2,7 milijonov evrov manj kot lani. Ravnatelji bodo najprej omejili porabo fotokopij nalog in vsebin, ki jih potrebujejo predvsem zaradi zastarelih učbenikov.

Prva ministrica za izobraževanje v Cerarjevi vladi Stanka Setnikar Cankar je 10. marca, štiri dni po ponujenem odstopu, podpisala ukrep, s katerim je ministrstvo za skoraj 2,7 milijona evrov zmanjšalo sredstva za kritje materialnih stroškov osnovnih šole. Šole so okrožnico prejele v začetku aprila.

V primerjavi z napovedjo ukinitve plačevanja izvajanja dodatne učne pomoči in prizadevanji za plačilo vrednotenja NPZ, zmanjšanje sredstev za materialne stroške osnovnih šol ni odmevalo. Krčenje sredstev za materialne stroške bodo občutili predvsem učenci.

"Ministrstvo skuša varčevati tam, kjer je najlaže, kjer je najmanj upora," na to pravi predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan.

Za polovico manj denarja za učne pripomočke

Največ, za več kot 50 odstotkov, je ministrstvo skrčilo stroške za nakup učil in učnih pripomočkov, šole pa bodo morale varčevati tudi pri nakupu potrošnega materiala, strokovne literature, dnevnicah, telekomunikacijskih sredstvih ter izobraževanju delavcev.

"Drastično smo omejili uporabo papirja in fotokopij. Naslabše, kar nas lahko doleti, pa je varčevanje z opremo, ko ne bomo mogli posodabljat računalnikov, projektorjev ...," pravi Marija Lubšina Novak, ravnateljica OŠ Brežice.

Manj dejavnosti, manj krožkov ...

Učitelji fotokopije nalog in vsebin uporabljajo predvsem pri predmetih, kjer so vsebine v učbenikih zastarele. Ali bodo zaradi zmanjšanja števila fotokopij učenci potrebovali še več delovnih zvezkov, kot jih sedaj, pa bo znano konec maja, ko bodo sveti staršev potrjevali sezname delovnih zvezkov, ki jih pripravijo učitelji.

"Koliko se bo krčenje sredstev preneslo na ramena staršev, je odvisno od šole do šole, na šolah, kjer bo znal ravnatelj ta sredstva prerazporedit, morda celo nič. Marsikje pa se bo verjetno uresničilo to, kar ta sklep sugerira: manj bo dejavnosti, manj krožkov, manj torej neposrednega stroška," pravi Anton Meden, predsednik Zveze aktivov svetov staršev.

Ravnatelji medtem zagotavljajo, da se znižanje sredstev za materialne stroške še ni preneslo na ramena staršev, čeprav na številnih šolah že nekaj let v začetku šolskega leta pobirajo okoli deset evrov za fotokopije. "Starši so se s tem strinjali, ker gre za fotokopije dodatnih vaj pri pri tujih jezikih. Želijo, da je teh vaj čim več," pravi Danica Večerič, ravnateljica OŠ Mirana Jarca.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Mrcina 13:24 21.april 2015.

    Mi fotokopije v MB srednji šoli plačujemo že vsa 4 leta .

  • kapibara 08:16 21.april 2015.

    Pa so kdaj dobil specificiran račun , za opravljeno storitev-- V SLO je obvezna izdajanje računov, pri pridobitveni in drugi dejavnosti....!!

  • Pepe007 07:36 21.april 2015.

    Fotokopije se pri nas že dolgo plačujejo. Sicer gre za neke zlate fotokopije, ker so se razmere na trgu precej spremenile.