Zdravje > Fitnes
144 ogledov

Za moč, jakost, hitrost, agilnost

smučanje sneg zima smuči Shutterstock
Za tovrstno vadbo so značilne kratkotrajnejše obremenitve, ki pa so visoko intenzivne.

"Anaerobna vadba je kakršnakoli vadba, tek-šprint, krožna vadba, vadba po postajah, ki je višje intenzivnosti in kjer v telesu pretežno potekajo anaerobni energetski procesi," nam je opisal kineziolog in trener fitnesa pri Fitnes zvezi Slovenije Grega Jenko.

Za tovrstno vadbo so značilne kratkotrajnejše obremenitve, ki so dolge do dve minuti: "Vadbo večkrat spremljajo pekoči občutki v mišicah ter izrazita zadihanost."

Tipični predstavniki športov, kjer prevladuje anaeroben značaj obremenitve so po njegovih besedah smučanje, crossfit, MMA, košarka in tako dalje.

Veliko koristi za telo

Koristnost anaerobne vadbe na telo je po mnenju trenerja fitnesa lahko številen. "Kadar želimo razviti sposobnost moči, jakosti, hitrosti, agilnosti in anaerobne vzdržljivosti vedno vadimo pretežno anaerobno," pravi.

pokal spar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Anaeroben tip vadbe po njegovih besedah prevladuje tudi kadar želimo pridobiti mišično maso, močne kosti in vezivna tkiva: "Ne smemo pa pozabiti, da je osnova za razvoj anaerobnih sposobnosti, aerobna kapaciteta oziroma hitrost regeneracije." Zato vadbe nižjih intenzivnosti in pomena učenja pravilne tehnike gibanja po njegovih besedah ne smemo zanemarjati.

"Kadar vadimo anaerobno se sile na telo in hitrost presnove močno povečajo. To pomeni, da izdatnejše porušimo notranje fiziološko ravnovesje, kar pa je nujno potrebno, če želimo izzvati želene prilagoditve  kot sta denimo moč in mišična masa," opisuje. S tem pospešimo hitrost delovanja metabolizma in posledično povečamo porabo shranjene energije. 

anja.scuka@zurnal24.si