Svet
95 ogledov

Za močno sneženje krivo taljenje ledu

Taljenje ledu Reuters
Klimatologi prepričani, da je taljenje ledu lahko razlog za letošnje močno sneženje in mrzlo pomlad v Evropi in Severni Ameriki.

Taljenje ledu na Arktičnem morju, ki atmosferi izpostavlja vse večji del oceana, bi po mnenju znanstvenikov lahko bilo glavni vzrok za ekstremne temperature, tako visoke kot nizke. Taljenje ledu je lahko tudi razlog za letošnje močno sneženje in mrzlo pomlad v Evropi in Severni Ameriki, poroča britanski časnik The Guardian.

Tako površina kot tudi količina morskega ledu, ki se vsako leto oblikuje in nato topi v Arktičnem oceanu, je lansko jesen padla na rekordno nizko raven. V ponedeljek objavljeni satelitski posnetki pa kažejo, da je obseg ledu trenutno blizu minimumu, zabeleženem v tem obdobju leta.

Taljenje ledu krivo za ekstremne temperature

Obseg ledu vpliva na temperaturo morja, temperatura morja pa določa vetrne vzorce. Taljenje ledu je tako po mnenju znanstvenikov lahko vzrok za tako nenavadno toplo vremo, kot ga je del Evrope izkusil marca lani, kot tudi nenavadno mrzli pomladi, s katero se stara celina spopada letos.

Tudi Ameriška agencija za oceane in ozračje je med tistimi, ki trdi, da segrevanje Arktičnega morja vpliva na vreme na severni polobli. "Zaradi izgube ledu v Arktično morje prodira več solarne energije, zaradi česar lahko v Severni Ameriki in Evropi pričakujemo več ekstremih vremenskih pojavov, kot so močno sneženje, vročinski valovi in poplave," njihovo opozorilo še povzema The Guardian.

Komentarjev 3
  • Treven Andrej アンドレイ 20:23 26.marec 2013.

    preberite knjigo "Šest stopinj: Naša prihodnost na toplejšem planetu" od Mark Lynas.knjiga je bila napisana 2008, torej avtor ni mogel vedeti kaj se bo dogajalo leta 2013....ampak opisano v knjigi SE DOGAJA!!! res nihče ne vidi da je ...prikaži večje nekaj narobe z vremenom?? ali mislite da je to zarota?? ne vem...mene zebe in marca moram kidati,...

  • Bozidar.Frelih 16:59 26.marec 2013.

    Klimatologi prepričani, da je taljenje ledu lahko razlog za letošnje močno sneženje in mrzlo pomlad v Evropi in Severni Ameriki. Ja očitno niso prepričani. Lahko je, lahko pa tudi ne ...

  • allstarr111 16:31 26.marec 2013.

    Vete kaj, nimajo pojma to bo to, kar nekaj ugibajo, cel svet plačuje penale za izpuste toplogrednih plinov in kao zemlja se segreva, a spet drugi pravijo da smo na pragu nove "male" ledene dobe. Nimajo pa niti najmanjše ideje ...prikaži veče kaj se sploh dogaja, vse je v stilu "vreme BO"