Slovenija > Črna kronika
112 ogledov

Za napadalca naj bi bila najprimernejša psihiatrija

Privedba Petrovčiča na sodišče zurnal24.si
Sodni epilog čaka domnevnega krivca za brutalno smrt policista, ki je med nadzorom prometa v Litiji obležal pod streli vojaka z duševnimi težavami.

V petek se začenja sodni proces zaradi umora policista Damijana KukovičaNa ljubljanskem okrožnem sodišču se namreč začenja proces proti Dušanu Petrovčiču, vojaku, ki naj bi Kukoviča konec avgusta hladnokrvno ustrelil v glavo in je od tedaj priprt na mariborski psihiatriji.

Tožilci predlagajo psihiatra

Tožilstvo je sicer sodišču že takoj po prijetju Petrovčiča oziroma na prvem zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom, ki je zanj odredil pripor, predlagalo naj ga pregleda psihiater. V petek pa naj bi bilo že znano, kaj točno je sodni izvedenec psihiater ugotovil po pregledu Petrovčiča.

Sodišče naj bi izvedenca zadolžilo, da preveri, ali se je bil 26-letnik v času streljanja na Kukoviča sposoben zavedati svojih dejanj, posledic, ki jih pušča in ali je zmogel nadzirati svoje obnašanje. Sodišče neuradno namreč zanima, ali je bil Petrovčič med streljanjem neprišteven, saj bi mu v tem primeru lahko izreklo le ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in ne zaporne kazni, ki mu sicer grozi za umor.

Tožilci Petrovčiču očitajo umor iz maščevanja, a za Petrovčiča 15-letne zaporne kazni, kolikor bi mu sicer grozilo, ne bodo predlagali. "20. novembra je sodišče prejelo obtožni akt in predlog za izrek varnostnega ukrepa psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu," pojasnjujejo na sodišču.

 

Kaj je ugotovil psihiater?

Številni psihologi so sicer že takoj po tej tragediji ocenili, da je Petrovčič policista napadel povsem nagonsko in da je bila njegova reakcija zaradi njegovih duševnih težav, občutka ogroženosti, panike, v tedanji situaciji povsem pričakovana.

Petrovčiča sta pregledala dva sodna izvedenca psihiatrične stroke.

"Za omenjenega sta izdelani dve mnenji psihiatrične stroke," priznavajo na sodišču. Oba psihiatra sta po naših informacijah potrdila Petrovčičeve duševne težave ter posledično sodišču v mnenju, ki naj bi jim ga posredoval nedavno, predlagala psihiatrično zdravljenje.

 

 

 

Komentarjev 2
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 16:00 17.december 2014.

    take rabijo za boj proti talibanom in podobnim,zato izkoristit takega ,saj ga je konec koncev vojska naredila takega

  • svašta 08:28 16.december 2014.

    kretenski tožilci...čez 3 leta, ko se bo svobodno sprehajal zunaj pa upam, da bo pihnil enega izmed vas da bo šola za ostale tožilce, da so takšni za zapahe in ne na svobodo!!!