Slovenija
84 ogledov

Za nižje cene kupujte z miško

računalnik Žurnal24 main
Spletne trgovine. Predvsem v tujini imajo boljšo ponudbo in nižje cene kot klasični trgovci. Varnost. Lani je bilo ogoljufanih več kot 400 kupcev - dvakrat več kot predlani. A če se držite pravil, so spletni nakupi varni.

Trgovci. "Glavna razloga sta udobje, saj ni treba hoditi po trgovinah, in ponudba stvari, ki jih pri nas ni," je med drugim zapisal kolega, ko sem na enem izmed družabnih omrežij povprašal o izkušnjah s spletnimi trgovinami iz tujine. V množici odzivov je drugi poudaril, da so cene praviloma nižje, možnost primerjave cen in lastnosti izdelka preprosta in ponudba boljša: "Pri izbiri upoštevam ceno s stroški pošiljanja v Slovenijo in dobro oceno prodajalca, plačam pa praviloma prek PayPala, ker tako dodatno zavarujem plačilo in prodajalcu ne razkrijem podatkov svoje kreditne kartice."

Na spletu so stroški nižji

Večina kupcev v spletnih trgovinah nakupuje zaradi nižjih cen, ki so v nekaterih primerih tudi polovico nižje kot pri nas v klasičnih trgovinah. Zakaj je tako, je pojasnil Danijel Bratina s primorske fakultete za menedžment: "Nižja cena po navadi izhaja iz nižjih stroškov obratovanja v primerjavi s klasičnimi trgovinami. S tem mislim na stroške, povezane s fizično lokacijo, prodajalci, skladiščenjem ... Številne spletne trgovine delujejo tudi samo kot posredniki med dobaviteljem in kupcem ter se pri tem izognejo še stroškom zalog." Maja Makovec Brenčič z ljubljanske ekonomske fakultete je dodala: "Prodajalci imajo pri pogajanju o cenah tudi dobro izhodišče; vedo, da ne prodajajo samo konkretnega izdelka, ampak tržijo blagovno znamko in o njej ozaveščajo."

Vsak četrti kupuje z miško

Po raziskavi družbe Valicon bo slovenski trg spletne prodaje fizičnim osebam letos dosegel 122 milijonov evrov, kar je približno petino več kot lani. Okoli 570 tisoč Slovencev na spletu opravi vsaj en nakup na leto, 110 tisoč pa je takih, ki z miško kupujejo vsaj enkrat na mesec. Okoli 16 odstotkov slovenskih spletnih kupcev zaradi večje izbire in ugodnejših cen kupuje pri tujih ponudnikih, kot sta Amazon in eBay, preostanek pa odpade na slovensko tržišče, ugotavljajo pri Valiconu.

V slovenskem društvu za marketing ugotavljajo, da se prek spleta najpogosteje kupujejo tehnični izdelki, oblačila in obutev, zabavna elektronika ter oprema za avto.

"Veliki svetovni spletni trgovci, kot je Amazon, z nizkimi cenami ponekod že izpodrivajo lokalne spletne in tudi klasične trgovine. Slovenski trgovci – tako spletni kot klasični – pa se spopadajo še s tujo konkurenco, saj nizki stroški logistike in preprostost trgovanja znotraj Evropske unije omogočajo preprost prodor tujih spletnih trgovcev do slovenskih porabnikov," je razložil Bratina.

Marže v Sloveniji so visoke

"Če primerjamo podobne trgovske sisteme, ki porabniku ponujajo storitve na približno enaki ravni, lahko trdim, da imajo slovenski trgovci višje marže od tujih. Vzrok gre iskati v majhnosti trga, pa tudi v neučinkovitosti slovenskih trgovskih sistemov – preveč je posrednikov, produktivnost pa je nizka," je poudaril Bratina in opozoril, da bodo morali klasični trgovci redefinirati koristi storitve, ki jo ponujajo: "Potrošniki še vedno radi v živo pogledamo in preizkusimo blago, ki ga kupujemo, in tukaj ima klasični trgovec prednost. Nakup je tudi še vedno neke vrste družaben dogodek, ki ga spletni trgovec ne more poustvariti."

Sedem pravil varnega spletnega nakupovanja (Vir: Varninainternetu.si)

1. Pred nakupom poiščite čim več informacij o prodajalcu, med nakupom pa pozorno spremljajte vse podrobnosti. Preverite, ali elektronski naslov sogovornika ustreza osebi oziroma ustanovi, ki jo predstavlja.

2. Nikoli ne plačajte prek Western Uniona ali sistema MoneyGram, saj ta ne omogočata sledenja nakazilu in sta zato priljubljeni orodji spletnih goljufov.

3. Če ponudba izrazito odstopa od preostalih, je čas za alarm. Poiščite ocene drugih kupcev, spoznajte njihove izkušnje, kritike in mnenja.

4. Berite drobni tisk! Preverite pogoje poslovanja, načine plačila in dostave ter pogoje vračila blaga.

5. Presodite, ali razlika v ceni nakupa pri ponudniku v tujini (države, ki niso članice Evropske unije) odtehta tveganje, ki ga pri tem prevzamete.

6. Za spletno nakupovanje ne uporabljajte javno dostopnih računalnikov.

Preberite še komentar: Za kupca so volitve vsak dan

Komentarjev 4
  • Jaoming 01:28 07.december 2013.

    glede napisa govorim o napisu dmačih trgovcev na dresu 3X4 cm napis

  • Jaoming 01:21 07.december 2013.

    nakupe opravljam preko china town strani (alibaba, dhgate,....) in niti enkrat nisem bil nategnjen. kopujem od do. samo primer dresi (dolgi-kratki) za kolesarjenje z napisi ekip na tour de fronce cena 36€. v slo štacuni samo spodnji del stane 40€ ...prikaži več€ brez napisa z napisom pa do 80€, to govorim samo za spodnji del (hlače kolesarske-kratke/dolge). dvomil sem v kvaliteto ampak nobena trgovina v slo jim ne pride do kolen.

  • Jaoming 01:21 07.december 2013.

    nakupe opravljam preko china town strani (alibaba, dhgate,....) in niti enkrat nisem bil nategnjen. kopujem od do. samo primer dresi (dolgi-kratki) za kolesarjenje z napisi ekip na tour de fronce cena 36€. v slo štacuni samo spodnji del stane 40€ ...prikaži več€ brez napisa z napisom pa do 80€, to govorim samo za spodnji del (hlače kolesarske-kratke/dolge). dvomil sem v kvaliteto ampak nobena trgovina v slo jim ne pride do kolen.