Slovenija
61 ogledov

Za nenoseče je "dobra" tista iz pipe

razno 06.03.14. voda, umivalnik, umivanje, foto: shutterstock Shutterstock
Občina zaradi preveč nitratov in atrazina v vodi nosečnicam in doječim materam deli vodo v plastenkah. Analize. Atrazin je mogoče najti v vodi po vsej državi.

Pomurje. V Občini Črenšovci nosečnicam in mamicam z otrokom do enega leta starosti v vaseh Žižki in Trnje delijo brezplačno vodo v plastenkah, saj tista iz pipe zaradi prevelike vsebnosti nitratov in desetil-atrazina zanje ni primerna. Ob tem pa se prebivalci sprašujejo, ali je taka voda za odrasle varna, zato jo nekateri raje kupujejo v trgovini.

Ni zagotovila

Jožica Goričanec z murskosoboške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pravi, da so bile opravljene študije, vendar ne dokončne. "Za določen parameter se točno ve, kaj bi lahko povzročal, o kombinaciji enih in drugih pa študije še niso opravljene. So pa bile opravljene ocene tveganja, po katerih naj ta voda v teh koncentracijah ne bi škodovala odraslim," pojasnjuje. Na rizičnih območjih NIJZ vodo preverja dvakrat na mesec. "Nikoli pa se ne ve. V teh vodovarstvenih pasovih okoli zajetij naj ne bi špricali in gnojili, a je vprašanje, koliko se to upošteva in nadzoruje." Inšpektorat za kmetijstvo bo letos odvzel 32 talnih vzorcev po Sloveniji, tudi v Občini Črenšovci. Goričančeva opozarja, da so nekateri odloki zastareli in bi jih bilo treba spremeniti, ker se na poljih uporabljajo druge snovi kot pred 30 leti.

Vsak naj se pozanima

Kot pravi specialist za higieno voda z NIJZ Aleš Petrovič, sicer zagovornik pitja vode iz pipe, je treba upoštevati, koliko je teh nitratov in "kaj drugega je še vse zraven". O atrazinu, ki se je včasih uporabljal za zatiranje plevela, oziroma desetil-atrazinu, ki "ima praktično enake toksikološke lastnosti", pa pravi, da se najde po vsej Sloveniji, o koncentracijah pa je treba v vsakem primeru posebej presoditi, koliko so lahko nevarne.

Na vprašanje, ali potemtakem tudi ljudem na takih območjih svetuje, naj mirno pijejo vodo iz pipe, pa odgovarja: "Vsak bi se moral pozanimati pri podjetju, ki mu plačuje vodo. Zelo bi bil vesel, če bi ljudje začeli pritiskati na upravljalce, lastnike vodovodov, da jim oni zagotavljajo ustreznost vode."

Tudi taki, v katerih je blato

Bistvena težava v Sloveniji so manjši vodovodi, ki jih je v Pomurju veliko, in mikrobiološko onesnaženje, nadaljuje. "To so bakterije, lahko tudi virusi ali paraziti, ki nam povzročajo akutne težave. Imamo vodovode, v katerih je blato, ki priteče, kadarkoli odpreš pipo."

Ob tem poudarja, da je voda v Sloveniji in v velikih sistemih za velik delež prebivalcev pravzaprav varna. "Najboljša je tam, kjer jo črpajo iz globokih peščenih nanosov – to je v Ljubljani, Mariboru in drugih mestih," sklene.

Preberite tudi komentar "Nima dovolj strupov, zato le pijmo jo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.