Slovenija
16 ogledov

Za odškodnine vsako leto milijon

slovenija 14.03.11, Kladivo, Ustavno sodisce, Ustavni sodniki, Ustavni sodniki o Anže Petkovšek
Sodne napake. Ustavno sodišče je lani odločalo o 1.300 pritožbah na sodbe različnih sodišč. Stroški. V tem trenutku 88 posameznikov od države zahteva za dobrih 12 milijonov odškodnin.

Slovenska sodišča so v zadnjih letih 41-krat zagotovo nezakonito vodila določene sodne procese. Prav toliko sodb, izrečenih in celo pravnomočno potrjenih v zadnjih letih, je namreč lani razveljavilo ustavno sodišče (US), kjer so posamezniki odločitve sodišč izpodbijali z ustavnimi pritožbami. Največkrat so pravice posameznikom v sodnih postopkih kršili na višjem in socialnem sodišču v Ljubljani, saj je US lani razveljavilo največ njihovih sodb.

Država naj plača

US je sicer precej teh sodb razveljavilo že po tem, ko so mnogi posamezniki že prestajali ali celo že odslužili dosojene zaporne kazni. Zaradi odločitve, da so jim bile kršene pravice do poštenega sojenja – v nekaterih primerih celo, da so bili obsojeni, čeprav je sodišče razpolagalo z nezakonito pridobljenimi dokazi proti njim –, pa so določeni obsojenci posledično zaradi nezakonitega bivanja v zaporu od države nato zahtevali odškodnino. Od leta 1999 do lani je morala država skupno plačati 12 milijonov evrov za odškodnine tistim, ki so bili neupravičeno obsojeni. Skoraj 1,5 milijona evrov odškodnin je dobilo 21 nekdanjih zapornikov, ki jim je s tožbo uspelo od držav iztržiti denarno povračilo za neutemeljeno prestajanje zaporne kazni.

Kriva tudi neizkušenost

Določeni kazenski sodniki in profesorji kazenskega prava ne želijo ne uradno ne neuradno ocenjevati, kaj je krivo za to, da se napake v procesih odkrijejo tako pozno in ko so ljudje že v zaporu. “Mogoče svoje k temu v nekih primerih prispeva še neizkušenost ali pa tudi še nepoznavanje sodne prakse sodnikov, predvsem na prvi stopnji sodnega odločanja. Se pa potem pričakuje, da bo njihova napaka, sploh pri presojanju zakonitosti dokazov, ujeta v naslednjem sodnem situ. Upoštevati pa je treba, da vendarle sodniki odločajo samostojno in po svoji vesti. Ni pa skrivnost, da odvetniki s pridom izkoristijo vsak manever, sploh če kot izkušenejši opazijo, da sodnik hote ali nehote napačno bere neki zakon,” vendarle opozarjajo nekateri pravniki.

Komentarjev 2
  • bojčuh 00:11 23.februar 2013.

    GOSPODJE SODNIKI! KOLIKO GORJA STE ŽE KAJ POVZROČILI NAM IN BODOČIM OBSOJENIM V BILO KATERI ZADEVI.EN CEPEC,KI JIH BO PAR POBIL MU PA GROZI 20 LET ZAPORA,POTEM JE PA ŠE NJEGOVA NEPRIŠTEVNOST PA NEKAZNOVANOST..ITD IN PRIDE TIP PO 6 LETIH ...prikaži več NA PROSTOST ZA DRUGE VELIKO MANJŠE PREKRŠKE PA UDRI PO SIROTINJI ( PA POZABITE NA OLAJŠEVALNO OKOLIŠČINO -NEKAZNOVANOST IN DRUGE PODOBNE STVARI) JA TAKO JE V NAŠI PREDRAGI DRŽAVICI.VENDAR G.SODNIKI ZA VSAKO RIT (SODNIŠKO) RASTE PALICA .PAZITE JIH ,KER SRATI PA MORATE ALI SE MORDA MOTIM-HAHAHAHA!

  • Veteran 22:54 22.februar 2013.

    Sodniki imajo trajni mandat in stem se obnašajo kot bogovi, so pa samo ljudje. Za napake jih je potrebno kaznovati in tudi kakšnega spraviti za zapahe. Trajni mandat jim je potrebno oduzeti in če so zgrešili jih poslati na zavod ...prikaži več tako kot vsakega delavca.