Slovenija
128 ogledov

"Za odstranitev Janše so ponovno dovoljena vsa sredstva"

Sestanek predsednikov parlamentarnih strank. Anže Petkovšek
Na javni tribuni Zbora za republiko opozarjajo na pomen pravne države.

Na javni tribuni, ki jo je pod naslovom Kdo nam je v resnici ukradel državo danes pripravil Zbor za republiko, se je v podporo premieru in prvaku SDS Janezu Janši zbralo okoli 1000 ljudi.

Kot podnaslov zborovanja so izpostavili prepričanje, da so za "odstranitev Janeza Janše spet dovoljena vsa sredstva". Opozarjajo na pomen pravne države.

Na javni tribuni, ki naj bi se v prihodnjih tednih nadaljevale, kot govorniki sodelujejo nekdanja generalna državna tožilka Barbara Brezigar, nekdanji predsednik DZ France Cukjati, evropski poslanec Milan Zver in publicist Boštjan M. Turk. Med znanimi obrazi so tudi poslanci iz vrst SDS, minister Zvone Černač in minister za obrambo Aleš Hojs.

Cukjati: Ustvarja se kraljestvo laži in diskreditacij

Govorniki na javni tribuni ne verjamejo očitkom protikorupcijske komisije in opozarjajo na sporne postopke komisije ter so ostri do naglih potez treh koalicijskih partneric, ki so Janši pozvale k odstopu.

Po besedah nekdanjega predsednika DZ Franceta Cukjatija je v poročilu  komisije toliko nerazumljivih in neumnih stvari, da se čudi, da ga resni ljudje resno jemljejo. Vprašal se je, kako da komisija, ki je preiskovala toliko let Janševega ravnanja s premoženjem in ugotovila, da je prejel 180 evrov honorarja, "ni odkrila tistih šest ali osem milijonov evrov", ki mu jih pripisujejo od Patrie.

Cukjati je ocenil, da poulični linč vdira v državne institucije, predsednik parlamenta Gregor Virant pa da to pozdravlja. Če bi Janša odstopil, bi po Cukjatijevem mnenju to pomenilo, da legitimira postopek komisije. Vsem Janševim nasprotnikom tako sporoča, naj pač v DZ vložijo konstruktivno nezaupnico. "A mislite, da bo Janša jokal? Mi bomo," je dejal.

V Sloveniji se po njegovih besedah ustvarja kraljestvo laži in diskreditacije, državne institucije, kot je protikorupcijska komisija, pa "dobivajo podobo komisije za diskreditacijo". "Mi pa, ali bomo še vedno tiho in molče pustili, da nas peljejo v Barbara rov?"

Brezigarjeve poročilo ni prepričalo

Po mnenju nekdanje generalne državne tožilke in sedanje državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve Barbare Brezigar je komisija za preprečevanje korupcije pomembna inštitucija in ima pomembno delo. Vendar sama ob prebiranju poročila, kot pravi, ni razumela, kje je očitek o nedokazanem izvoru premoženja. Poročilo je ni prepričalo.

Resen problem vidi v tem, da ob tako hudih obtožbah oseba nima možnosti odgovora. Zakon po njenih trditvah to določa, zato Brezigarjeva vztraja, da bi poročilo moralo biti poslano obravnavanemu. Po njenem mnenju je težava tudi strokovna usposobljenost članov komisije, ker "niso vsi pravniki in nimajo tega znanja na konkretnih zadevah".

Zver prepričan, da je poročilo spodbudilo politično krizo

Da je poročilo sporno z več vidikov, pa je prepričan Milan Zver, ki ocenjuje, da se bo analiza poročila v prihodnjih dneh nadaljevala.

Kot najpomembnejše izpostavlja, da je Janša zavrnil očitke. Prepričan je, da je poročilo le spodbudilo politično krizo, glavni akter te pa da je prvak DL Gregor Virant, "ki je Janši postavi ultimat, naj odstopi".

Zver pričakuje vložitev konstruktivne nezaupnice v DZ. Na potezi je po njegovem Virant. Ne vidi namreč razloga za Janšev odstop. Politično krizo bi se po njegovem mnenju dalo rešiti v nekaj mesecih, če bi spremenili volilni sistem in imeli predčasne volitve.

"Sodbe so napisane, še preden se karkoli zgodii"

Publicist Boštjan M. Turk ocenjuje, da je njihova dolžnost, da pozovejo vladne stranke, naj najdejo enoten jezik, da slovenijo popeljejo naprej. "Živimo v času, ko so sodbe napisane, še preden se karkoli zgodi in ko je medijska pot določena," meni Turk. Po njegovem mnenju se bodo tisti, ki bodo predlagali konstruktivno nezaupnico v DZ, bodisi jo podprli, pripadali pa strankam, ki so to koalicijo v letu 2012 oblikovale, "s to gesto izbrisali iz sodobne politične zgodovine".

Podporniki prepričani, da gre za politični konstrukt

Po objavi protikorupcijskega poročila glede premiera Janeza Janše in ljubljanskega župana Zorana Jankovića smo se v Sloveniji spet znašli v politični krizi.

Tri koalicijske partnerice, DL, SLS in DeSUS so Janšo pozvale k odstopu ali vložitvi zaupnice, v nasprotnem primeru bodo zapustile koalicijo. Janšo, ki očitke zavrača, je že enotno podprl svet SDS. Njegovi podporniki so prepričani, da gre za politični konstrukt, poskus političnega umora Janše, ki ga primerjajo z afero Depala vas. Prav tako so prepričani, da je protikorupcijska komisija kršila postopke.

Komentarjev 47
  • samsvojmojster 21:44 19.januar 2013.

    Folk! Pa kaj je z vami???? Branite te Jankoviče in Janše..... Ne more biti boljš, če so iste face!

  • dragec 16:11 19.januar 2013.

    Darkec, pomiri se, kaj pa en JJ. naj gre - mi bomo v naslednjih 20 letih naredili novega JJ - boš videl!!!

  • ennanova 11:36 19.januar 2013.

    Kdo nam krade državo?Resnica o tem, kdo nam čisto zares krade državo.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/740-kdo-nam-krade-drzavo