Slovenija
149 ogledov

Tako vas lahko 'olupijo' če niste zavarovani

Nesreča Profimedias
Če se odpravljate na smučanje v tujino, ne pozabite na dodatno zdravstveno zavarovanje pri CORIS-u. Preverite vrtoglave cene zdravstvenih storitev v tujini …

Pred dopustovanjem v tujini si morate priskrbeti brezplačno Evropsko kartico, ki jo izda Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Vendar v mnogih primerih evropska kartica ni dovolj, saj v primeru nesreče na smučišču ne krije stroškov helikopterja ali prevoza v domovino. Prav tako kartica ne krije stroškov v zasebnih klinikah, ki so ob smučiščih zelo pogoste.

Mnogi zmotno menijo, da so zavarovani že z nakupom smučarske vozovnice. Vendar to ne drži. Imetnik smučarske vozovnice je zavarovan le pri prevozu na žičniških napravah in pri uporabi smučišča, a le v primeru, če poškodbe nastanejo po njihovi krivdi ali zaradi njihove malomarnosti. V kolikor ste za nesrečo odgovorni sami, vam to zavarovanje ne more pomagati.

Če si za nesrečo kriv sam, to ne velja.

Pretres možganov 805 evrov

Že za majhne poškodbe, lahko odštejemo veliko denarja. Moški je padel na smučišču v Franciji, utrpel lažji pretres možganov, glavobol in rahlo nategnjena vratna vretenca. Prevoz z akijem od mesta poškodbe do prvega zdravnika, bi stal 360 evrov, pregled pri zdravniku 165 evrov in prevoz ter preiskave v bolnišnici 280 evrov, so nedavno smučarsko nesrečo opisali pri CORISU.

Na srečo pri smučarju niso ugotovili dodatnih poškodb. Tako se je lahko domov odpeljal z lastnim prevozom. V primeru, da ne bi bil zavarovan, bi moral iz svojega žepa odšteti 805 evrov. Za zavarovanje je plačal le dvanajst evrov. 

Zavarovanje morate skleniti tudi, če smučate tik čez mejo. Čeprav menite, da se boste ob nesreči lahko odpeljali domov, to žal ne velja. Padec na smučanju na avstrijskem Koroškem je eni od strank CORIS-a povzročil poškodbo trtice oziroma spodnjega predela hrbta.

“Sledil je nujen helikopterski prevoz v bolnico v Beljak, strošek je bil 4.287 evrov. V bolnici so opravili najnujnejše preiskave ter predpisali zdravila za lajšanje bolečin. Strošek oskrbe v bolnišnici je bil 503 evre, strošek zdravil 17 evrov. Skupni stroški so tako znašali 4.807 evrov,” so opisali v CORIS-u. V kolikor bi stranka potrebovala nujno operacijo, bi morala odšteti še od 5.000 do 10.000 evrov.

Nesreča na smučišču | Avtor: Profimedias Profimedias

Nizke cene zavarovanja

Tedensko družinsko zavarovanje za tujino z asistenco CORIS AS, ki velja za celo družino, stane 22 evrov in krije stroške do 25.000 evrov.

Zavarovanje v celoti krije tudi prevoze, ki so pri večini ostalih zavarovalnic omejeni na nižje zneske od skupne zavarovalne vsote.

Če bo družina smučala dlje časa in če bo v tujini počitnikovala še poleti, lahko sklene tudi letno zavarovanje. Za zavarovanje bo odštela manj kot sto evrov.

Tedensko zavarovanje v tujini z asistenco CORIS AS si posamezniki lahko privoščijo za 12 evrov, medtem ko letno zavarovanje za posameznika stane 52 evrov.