• Sob 18 do 28 °C
  • Ned 16 do 25 °C
  • Pon 18 do 26 °C
več na vreme.net

Smučarska sezona 2015 / 2016

5 komentarjev

Za petnajst odstotkov dražja smučarska vozovnica na Pohorju

Začel se je lov na rezervacije in nižje cene smučarskih vozovnic. Slovenska smučišča jih ponujajo v povprečju po dvajset odstotkov nižji ceni. Krvavec in Rogla odvzemata primat Kranjski Gori, na Mariborskem Pohorju bo dnevna smučarska vozovnica v tej sezoni dražja za petnajst odstotkov.

Vanda Levstik / Krvavec, Maribor

 

(Foto: Nino Verdnik)

Mariborsko Pohorje vozovnico podražilo za štiri evre

31 evrov bo po novem cena enodnevne vozovnice za smučanje na Mariborskem Pohorju. Boštjan Zagorac iz mariborskega Marproma pravi, da zaradi nekaterih novosti, ki jih bodo deležni smučarji na Pohorju: "Prva je ta, da bomo v spodnjem delu smučišča Pisker poskrbeli za deskarje, z drugo želimo zagotoviti normalno rekreacijo tekačem. Ker je pležuharjenje postalo skoraj tradicionalni šport v SV Sloveniji, bomo poskušali poskrbeti tudi za pležuhe," je višje cene na štajerskem smučišču pojasnil predstavnik upravitelja mariborskih žičnic in pri tem dodal, da so pležuhi na žalost na slovenskih smučiščih še vedno prepovedani.

Še vedno najcenejši v Evropi

 
Če vas razlogi za višjo ceno smučarske vozovnice na Pohorju niso prepričali, Zagorac kot olajševalno okoliščino navaja dejstvo, da so še vedno najcenejši med velikimi smučišči v Sloveniji: "Če smo najcenejši v Sloveniji, smo najcenejši tudi v Evropi," dodaja predstavnik Maproma, ki mu je mariborska občina za letos še podaljšala koncesijo za upravljanje žičnic, za upravljanje smučišča jo je dobilo podjetje Nivis iz Maribora.

Sicer so na Pohorju s predprodajo sezonskih kart zadovoljni, za nakup letne vozovnice je mesecu oktobru treba odšeti 310 evrov.

Krvavec in Rogla za evro dražja

 

"Dnevno ceno smučarske vozovnice smo dvignili zaradi večjih stroškov električne energije," je dejal namestnik direktorja RTC Krvavec Uroš Zupan in dodal, da so za tri odstotke podražili urne in enodnevno vozovnico. Slednja bo po novem stala 32 evrov.

Sicer Krvavec v predprodaji, od. 1. oktobra do 30. novembra proda za kar tretjino vseh vozovnic. Cena v predprodaji je letos 27 evrov. 

Krvavec vložil v zasneževanje

Kar se novosti tiče, letos na Krvavcu delajo predvsem na zasneževanju: "Popolnoma bomo avtomatizirali zasneževanje na progi od vrha Krvavca do Gospince,"  je dodal Zupan, ki dejstvo, da sta po novem Rogla in Krvavec najdražji smučišči pri nas pojasni: "Sta tudi najbolj "resni", vlagata in se ob tem ne ubadata s stečaji in prisilnimi poravnavami. V letošnji sezoni uvajamo avtomatizacijo tehničnega zasneževanja na progi od vrha Krvavca do Gospince, za kar smo vložili 200.000 evrov. Avtomatizacija nam omogoča najoptimalnejše zasneževanje, tudi, ko temperature niso najbolj primerne."

 


Vogel, Kranjska Gora, Cerkno, Golte. Na vseh teh naših večjih smučiščih cene vozovnic za sezono 2015/2016 ostajajo nespremenjene. Kranjska Gora (31,50 eur) izgublja primat najdražjega smučišča pri nas, Krvavec in Rogla sta jo prehitela za petdeset centov.

Brez novosti in investicij

S Kanina prihajajo pozitivne informacije. Upajmo, da jim bo uspelo. Kanin je pojem smučanja v Sloveniji in nam zelo manjka. 

Danilo Brecelj, generalni sekretar Združenja žičničarjev Slovenije
Novosti v letošnji smučarski sezoni ne bo. "Resnih novosti ni, ker ni resnih investicij, večina naših središč se namreč utaplja v stečajih in prisilnih poravnavah, kar pa upamo, da ne bo vplivalo na smučarje," je za Žurnal24 dejal generalni sekretar združenja slovenskih žičničarjev Danilo Brecelj in dodal, da lanska, sicer precej boljša sezona od prejšnje, ni dosegla povrečja let, ko so na slovenskih smučiščih beležili tudi po 1.200.000 smučarjev na leto.

Brecelj zato upa, da  bo večina slovenskih smučišč letošnjo sezono otvorila v času Miklavža, v začetku decembra torej.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

 

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (5)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima