Slovenija
41 ogledov

Za "podhranjene" dražje

Tehtnica Shutterstock
ITM. Če je prenizek, boste ponekod plačali več za življenjsko zavarovanje.

"Pri Prvi osebni zavarovalnici sem želela skleniti življenjsko zavarovanje. Izpolnila sem vprašalnik, ki vključuje tudi podatek o telesni teži. Ker je moj indeks telesne mase (ITM) nižji od 18, sem domov dobila obvestilo, da spadam v višji premijski razred in se mi zavarovanje na mesec poviša za osem evrov," je zgrožena bralka, saj zavarovalnica ni preverila njenega zdravstvenega stanja. "Ne kadim, ukvarjam se s športom, že več let nisem bila pri zdravniku," dodaja.

Idealno od 18,7  do 27

"Na ceno rizičnega življenjskega zavarovanja po novem vpliva tudi življenjski slog človeka, ki se želi zavarovati. Nekadilec lahko pridobi zavarovanja pod ugodnejšimi pogoji (če ima ugoden življenjski slog). Eden od dejavnikov ugodnega življenjskega sloga je tudi ustrezen ITM, katerega vrednost je med 19 in 27 ter je neodvisen od spola zavarovanega človeka," sporočajo z Zavarovalnice Triglav in dodajajo, da je neustrezen ITM povezan z zdravstvenim stanjem človeka, kar posledično vpliva na dolžino pričakovane življenjske dobe.

Pri Zavarovalnici Maribor ITM ne preverjajo, razen pri zavarovanju Prizma riziko, kjer zavarovancem omogočajo, da prejmejo bonus za življenjski slog (in s tem nižjo premijo); med drugim je pogoj ITM med 19 in 26. Pri zavarovalnici Generali zdravstveno stanje preverijo z vprašalnikom, ugoden ITM za ženske pa je od 18,7 do 23,8. "Vrednost, ki presega 28,6, je opredeljena kot debelost, tudi spodnjo mejo je treba obravnavati s previdnostjo, posebno pri starejših in podhranjenih."

Zakon o zavarovalništvu sicer ne določa, da bi pred sklenitvijo zavarovanja morali opraviti zdravniški pregled, zato se je o pogojih zavarovanja in morebitni višji premiji priporočljivo posvetovati z agentom.

Komentarjev 4
  • allstarr111 10:26 25.februar 2013.

    Tako podhranjeni in predebeli so rizik, tako da bodo štrafali oboje ker edini cilj je podražiti vplačila :)

  • ghz891 08:32 25.februar 2013.

    Podhranjeni imajo večji rizik kot predebeli ljudje za nastanek zdravstvenih težav. nekdo ki je podhranjen ne živi zdravo, v nasprotju s tvojo nenavadno definicijo.

  • allstarr111 07:19 25.februar 2013.

    Talke zavarovalniški posel je naslednji balonček ki bo počil, in to se bo zgodilo verjetno že letos. Ves ta poslovni model je zasnovan na ponzijevi shemi, deluje popolnoma enako, le da z državnim žegnom in precej manjšimi zneski, ampak ko ...prikaži več bi izplačila presegla kritično maso (ali pa bi bila to samo ocena nadzornega sveta) bi zavarovalnica enostavno razglasila bankrot, seveda je večino denarja naloženega v tki. strateških naložbah -beri- pripravljenega za nabasat svoje žepe, uglavnem z zmanjšanjem vplačil ali povečanjem izplačil gre vsaka zavarovalnica v maloro. Tako da je treba nekaj ukrenit tudi tukaj, če ne se zna zgodit da pride do domino efekta in bo spet narod nastradal.