Svet
20 ogledov

Za podporo SDP razdeljeval visoke položaje

Željko Saba 24sata
Poslanec in nekdanji župan Vukovarja Željko Saba, ki je svetnikom obljubljal denar in visoke položaje za podporo SDP, je obsojen je na 16 mesecev zapora.

Poslanec v hrvaškem saboru in bivši župana Vukovarja Željka Saba (SDP) je obsojen na 16 mesecev zapora. Osiješko županijsko sodišče mu je kazen prisodilo zaradi poskusa podkupovanja svetnikov HDZ v prejšnjem mandatu vukovarskega mestnega sveta. Poslanec je bil obsojen tudi na podlagi skrivaj posnetega pogovora z nekdanjo svetnico Marijo Budimir. Saba ji je obljubljal okoli 6500 evrov nagrade, če bi podprla SDP in tako zagotovila potrebno večino za konstituiranje mestnega sveta. Ponujal ji je tudi položaj v nadzornem odboru podjetja Borovo in položaj predsednice v mestni komisiji za evropske integracije.

Izjema v hrvaškem pravosodju

Gre za prvo razsodbo na Hrvaškem, v kateri je visoki uradnik kaznovan zaradi podkupovanja svetnikov. Obenem je tudi prva sodba, ki so jo sprejeli na podlagi na skrivaj posnetega pogovora, ki ga je vrhovno sodišče zaradi teže kaznivega dejanja razglasilo za zakonitega. Gre za izjemo v hrvaškem pravosodju.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je preiskavo proti Sabu sprožil lani, ko je Budimirjeva v medijih objavila posnetek spornega pogovora. Sojenje se je začelo maja letos.

Drugemu svetniku Radivoju Đuriću Saba ni osebno ponujal podkupnine, je pa Đurićeva soproga pričala, da ji je tedanji župan ponudil službo glavne medicinske sestre v vukovarski bolnišnici, sinu Đurićevih pa naj bi obljubil položaj direktorja Hrvatskega radia - Vukovar, če bi Radivoj Đurić podprl SDP v mestnem svetu.

SDP kot HDZ

Sabo je zanikal poskus podkupovanja svetnikov. Na sodišču je med drugim pojasnil, da je Budimirjeva napačno razumela vsebino pogovora.

Če bo sodba pravnomočna, bo tudi nad SDP obvisela senca korupcije, ki so jo doslej zaradi več korupcijskih primerov očitali HDZ. Korupcije je osumljena tudi predsednica sisaško-moslavaške županije Marina Lovrić Merzel, ki so jo po izbruhu afere izključili iz SDP. Bila je članica predsedstva socialdemokratiov.
Komentarjev 1
  • Pepe007 08:12 03.september 2014.

    Sicer dober zgled, vendar še zdaleč ni dovolj. Če se država ne bi vtikovala v toliko stvari, potem politik tudi ne bi mogel obljubljati takih bonitet. Vprašati se moramo, ali si naj država lasti vse živo (npr. radio, bolnica), ali ...prikaži več pa se naj raje ukvarja z učinkovitim nadzorom.