Slovenija
38 ogledov

Tudi oni zaradi opreme ne bodo več tiho

reševalna vaja Anže Petkovšek
Poklicni gasilci podpirajo policiste v stavki in se odločajo, ali se jim bodo pridružili. Razlog: (ne)dogovor z vlado, slaba oprema in pomanjkanje poklicnih gasilcev.

Jutri se sestane predsedstvo Sindikata poklicnih gasilcev, ki bo med drugim odločalo o tem, ali se bodo pridružili stavki policistov. "Policiste v njihovi stavki podpiramo, jutri pa se bomo odločali, ali gremo v stavko tudi mi," pravi prvi mož sindikata Aleksander Ogrizek

PREBERITE ŠE:

Vlada je s predstavniki 26 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja novembra podpisala plačni dogovor za prihodnje leto, a poklicnih gasilcev ni med podpisniki. "En razlog je, da je vlada kršila dogovore iz leta 2012 in 2014," o razlogih za stavko pravi Ogrizek. "Drugi pa je ta, da so nekatere gasilske enote zelo slabo opremljene, npr. v Sežani, Ajdovščini, Postojni ali Krškem. Tu bo država morala nekaj narediti."

Manj sredstev, manj zaposlitev

Odvzem sredstev občinam se po besedah Ogrizka močno pozna tudi v njihovih javnih zavodih. "Manj sredstev pomeni manj zaposlitev in vemo, da so so pri nas problematične," dodaja. "Imamo za 40 odstotkov premalo poklicnih gasilcev."

Na vprašanje, kako realno je, da bo stavka izglasovana, Ogrizek odgovarja, da težko karkoli reče. "O stavki ne odloča predsednik ali en sekretar, ampak celotno članstvo," pravi Ogrizek, ki razmišlja da bi bila stavka realna še to leto. "Zadeva je taka, da so ljudje pripravljeni, člani pritiskajo na nas."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.