Slovenija
48 ogledov

"Za potrošnika v akciji teden dni, za trgovca mesec"

hrana hladilnik Shutterstock
Prehranski varuh Jože Podgoršek je AVK podal prve prijave zaradi nepoštenih praks v celotni verigi preskrbe s hrano. "Vsaki dve sekundi skozi okno vržemo pet evrov," pravi.

Prehranski varuh Jože Podgoršek je s prijavo sumov na Javno agencijo RS za varstvo konkurence (AVK) počakal do januarja, saj ga je zanimalo, kakšne bodo nove pogodbe za leto 2016 in 2017, ki se sklepajo v prvih mesecih leta. Želel je videti, ali bodo po opozorilih slabe prakse odpravili sami.

V prijavah sumov se je osredotočil na pet trgovskih verig in javne prehranske obrate, kot so vrtci, šole, bolnišnice, domovi za ostarele, zapori in Slovenska vojska. Nepoštene prakse se pojavljajo v celotni prehranski verigi, a se najbolj koncentrirajo pri trgovskih verigah.

Za potrošnika v akciji teden dni, za trgovca mesec

Med sumi nepoštenih praks so vsiljevanje dodatnih popustov, tudi v višini do 20 ali 30 odstotkov, vsiljevanje zahteve po ekskluzivni prodaji artiklov le prek določene trgovske mreže in omejevanje pravice do zaračunavanja zamudnih obresti za nepravočasno plačane račune. 

Težave se pojavljajo tudi pri akcijskih artiklih. Kar nekaj trgovskih verig zahteva v primeru tedenske akcije določenega artikla nižjo akcijsko ceno že 14 dni pred začetkom akcije, tudi za artikle s krajšim rokom trajanja od tega, in še sedem dni po zaključku akcije. "Potrošnik ima akcijsko ceno izdelka en teden, trgovec pa en mesec," je ponazoril Podgoršek.

Podgoršek ni poimensko navedel, za katerih pet trgovskih verig gre. Potrdil je, da je največ nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj zasledil pri treh klasičnih trgovcih – Mercatorju, Sparu in Tušu. Poslovanje z diskontnimi prodajalci je enostavno in praktično brez nepoštenih praks, a je težko podpisati pogodbo z njimi. "A tisti, ki preživi pogajanja, preživi s cenami in praksami, saj je poslovanje potem enostavno," je dejal Podgoršek. 

Dogaja se tudi, da trgovci v primeru, ko prodana količina akcijskega izdelka preseže načrtovano dobavo, od dobaviteljev zahtevajo plačilo kazni v višini do 200 odstotkov od vrednosti naročenega in nedobavljenega blaga. "To je stvar, ki se mi zdi absolutno res nepoštena," je dejal.

Rezultati do poletja

Podgoršek, ki bo z AVK sodeloval pri ugotavljanju priglašenih sumov, upa, da bodo rezultati znani do poletnih dopustov. Izvajalce so o prijavi sumov obvestili in upa, da bodo v vmesnem času sami odpravili napake. 

Podgoršek si želi, da bi se kmetje in zadruge bolj povezali. Napovedi za letošnje leto za kmetijske trge niso optimistične. Po njegovi oceni bi z večjo povezanostjo zadrug in kmetov lahko prihranili 80 milijonov evrov letno. "V Sloveniji v kmetijstvu vsaki dve sekundi skozi okno vržemo pet evrov," je opozoril. 

 
Komentarjev 2
  • kocka55 17:33 01.marec 2016.

    ??? Če je kruh pakiran v vrečke, mora biti na njemu deklaracija, če pa ga prodajajo prosto, mora biti deklaracija napisana z tako velikimi črkami, da lahko mamica prebere čez pult besedilo, pa naj bodo o črke velike 20 cm, ...prikaži več cm, tako, da se da normalno prebrati. Ne pa, da so črke velike nekaj milimetrov, in še to na polici za pultom, ki je oddaljen nekaj metrov. Praksa pravi, če koga zanima, ti prebere prodajalka, kateri moraš verjeti, kaj bere. Treba je tudi vprašati kmete, zakaj krmijo goveda z umetnim gnojilom - urejo (dušik ) 4 kg na dan po govedu, da zakisajo meso, in še, in še. In hranijo goveda z zakisanimi balami sena in silažo. To jim priporočajo veterinarji, in pospeševalci KGZS. Zakaj kmet, ki pita 50 govedov, za sebe posebej pita enega goveda, katerega bo imel za lastno uporabo meso. Z čem pa hrani ostala goveda za prodajo ??? Kaj dajejo v kruh, in ostale pekovske izdelke, za dopeko in proti plesni in obstojnosti ?? In še in še. Kaj se zgodi, če luščijo fižol z trakt

  • kocka55 17:32 01.marec 2016.

    HALO,HALO,HALO.Prehranski varuh Jože Podgoršek: naj NAJPREJ poskrbi za kvaliteto, in zdrave izdelke v prehranski verigi. Naj stopi na prste tem veterinarjem in SKORUMPIRANIM inšpektorjem, ki gledajo v nebo, ali so pa tako zadeti. Naj povedo, kako lahko naredijo mesni izdelek ...prikaži večelek »SLOVENSKI« za 2 € /kg. Če kg mesa stane 4 do 6 € ??, Kje so stroški proizvodnje, pakiranja, prevoza izdelka, potem še pride TRGOVSKA MARŽA, popusti, super rabati !! Iz česa naredijo takšen izdelek, pa da še je zdrav in užiten ??? Koliko že stane kg konzerve za našo muco ?? Ali tudi sami inšpektorji, in njihovi otroci, jedo takšne izdelke ?? Naj napišejo na PAKIRANO zelenjavo in sadje, od kdaj je. Ali so jabolka stara eno ali dve leti, kdaj je bila solata ali sadje pakirana, kako dolgo je že v plinu pakirano. NIKJER NI datuma, kdaj je bilo pakirano in kako je z rokom, do kdaj se lahko uživa, ali tako dolgo, da zagnije ali se posuši v plinu??? Če je kruh pakiran v vrečke, mora biti na njemu deklaracija,