Slovenija
5 ogledov

Za protipoplavne ukrepe 37 milijonov evrov

Posledice neurja v Baški grapi Lojze Kavčič
Vlada je sprejeli akcijski načrt protipolavnih ukrepov. Decembra se bodo začela dela na povodjih, kjer je potrebno izboljšati pretočnost.

Vlada bo za protipoplavne ukrepe namenila 37 milijonov evrov, od tega 12 milijonov evrov za urgentne ukrepe, ki jih bodo začeli izvajati decembra. Virov iz katerih bodo črpali sredstva, na današnji seji vlade, še niso določili.

Dela bodo začeli na povodjih

Akcijski načrt, ki je danes sprejela vlada, zajema zajema tri sklope posegov v vodotoke, in sicer interventna dela ter redna in dodatna vzdrževalna dela, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica Irena Majcen. Interventno bodo začeli z deli za izboljšanje pretočnosti vodotokov, dela naj bi trajala do sredine prihodnjega leta, pravi ministrica. Med interventna dela sodijo tudi gradbena dela in dela na infrastrukturi. 

Izvajali bodo tudi redna in  dodatna vzdrževalna dela."Pokazalo se je, da je bilo v preteklosti na vseh vodotokih premalo narejeno, zato so v letu 2015 nujna dodatna dela," je povedal predsednik vlade Miro Cerar, ki je s pripravljenim agencijskim načrtom zelo zadovoljen. Vlada se sicer glede urgentnih protipoplavnih ukrepih z lokalnimi skupnostmi še ni pogovarjala.

Posege bodo predstavniki ministrstva podrobneje predstavili predvidoma prihodnji teden, je napovedala.

Premier Cerar je delovno skupino imenoval na izrednem posvetu vlade 9. novembra in ji dal do danes čas za opredelitev najbolj nujnih ukrepov. "Odločili smo se, da nekaj ukrenemo takoj, da pokažemo, da vlada s protipoplavnimi ukrepi misli resno," je povedal in ocenil, da je delovna skupina svoje delo v tako kratkem času opravila odlično.

Pripravila je nabor najbolj nujnih ukrepov, ki jih bodo začeli izvajati že v decembru, da "na terenu po vsej Sloveniji pokažemo, da se da marsikaj storiti že z manjšimi premiki", pravi premier. Delovna skupina mora pripraviti tudi okvir dolgoročne strategije soočanja s poplavami in drugimi naravnimi nesrečami. "Tako bomo kratkoročno in dolgoročno spodbujali aktivnosti, da naredijo vse za preprečevanje poplav in drugih naravnih nesreč," je dejal Cerar.

Ministrica je povedala, da bo načrt protipoplavne varnosti za sprejem na vladi pripravljen predvidoma v drugi polovici leta 2015.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.