Slovenija
27 ogledov

Za prve manj, za druge več porodniške

Ženska z otroškim vozičkom Žurnal24 main
Razlika tudi več kot sto evrov na mesec.

"Ker sem šla na porodniško v drugi polovici leta 2012, sem prejemala manj porodniške, kot bi je, če država ne bi zadržala izplačil zaradi odprave plačnih nesorazmerij," pravi bralka. Kot ocenjuje, je zato prejela do sto evrov manj porodniške na mesec. Da to lahko drži, potrjuje odgovor ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). "Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih določa, da je osnova za posamezno vrsto starševskega nadomestila povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo prve vloge za starševski dopust," pojasnjujejo. Pri izplačilu zneska za odpravo plačnih nesorazmerij bodo prispevki obračunani v tem trenutku, sicer za nazaj, ampak v mesecu izplačila, zato se bo to štelo v osnovo za izračun starševskega nadomestila tisti porodnici, ki bo starševski dopust izrabila po izplačilu.

Zakon po odločitvi sodišča določa izplačilo razlike plačnih nesorazmerij med 1. otrobrom 2010 in 31. majem 2012 v največ dveh obrokih z zakonitimi zamudnimi obrestmi. Prvi obrok naj bi bil izplačan do konca februarja 2014, drugi pa do konca januarja 2015. Porodnica, ki bo starševski dopust koristila po tem datumu, bo zato finančno na boljšem. "Razen če bo na ravni države sprejeta kakšna drugačna odločitev v smislu, da se ti zneski ne bi šteli za plače oziroma za osnove pri uveljavljanju nadomestil (ne samo starševskega, ampak tudi drugih)," pojasnjujejo.

Problem tudi pri pokojninah

Po besedah predsednika konfederacije Pergam Janeza Posedija so zneski, ki bi jih morali posamezniki vsak mesec prejemati v tem obdobju, zelo različni. "Odvisno od posameznika, od pet do 150 evrov na mesec, odvisno od tega, v kateri dejavnosti deluje in kje na plačni lestvici je," pravi Posedi. Največje razlike so se pojavljale v zdravstvu, kjer je bilo razmerje med osnovno plačo in dodatki največje. Problem, ki ga ima naša bralka, ne velja le za starševska nadomestila, ampak tudi za druge prejemke. "Vprašanje je, kako bodo odmerili osnovo za pokojnine," izpostavlja Posedi. "Vlada oziroma pristojni minister v ta namen pripravlja podzakonske akte z navodili, kako se bo to obračunavalo v navedenih primerih."

Komentarjev 1
  • privat 19:19 10.december 2013.

    uživala je ..pa da dobi še plačano?? kak nesmisel..gremo politiki ,kriza je