Slovenija
96 ogledov

Za Putina zapirali ceste, kaj pa za Pahorja?

Putin Saša Despot
Ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji se je dobesedno ustavil promet. Lahko kaj takega pričakuje tudi slovenski predsednik na obiskih v tujini?

Zaprta avtocesta, zaprt zračni prostor. To sta le dva v vrsti ukrepov, ki so bili minulo soboto v veljavi, ko je Slovenijo ob obletnici Ruske kapelice obiskal ruski predsednik Vladimir Putin. Skorajda izredne razmere so vladale od jutranjih ur pa vse do trenutka, ko je rusko letalo s Putinom odletelo nazaj proti Moskvi. 

Bi tudi za Pahorja ustavili promet?

Na Generalni policijski upravi (GPU), v okviru katere deluje Center za varovanje in zaščito (CVZ), ki opravlja naloge na področju preventivnega, operativnega, tehničnega in fizičnega varovanja oseb in objektov, pojasnjujejo, kako je urejeno področje varovanja slovenskega predsednika na obiskih v tujini. "Varovanje predsednika RS v tujini se izvaja v skladu s predpisi države v katero potuje. Predpisi morajo spoštovati sprejete mednarodne konvencije, bistvena je Konvencija o preprečevanju in kaznovanju kaznivih dejanj zoper mednarodno zaščitene osebe, vštevši diplomatske agente. Ukrepi se razlikujejo glede na predpise države gostiteljice, vendar so podobni našim. Bistvena podobnost je, da se v vseh državah ukrepe varovanja načrtuje na podlagi ocene ogroženosti." 

Policisti centra sodelujejo pri usklajevanju načrtovanja varovanja predsednika v tujini z varnostnimi organi države gostiteljice ter z vsemi ostalimi, ki pri pripravi obiska aktivno sodelujejo, pojasnjujejo na GPU. "Med te štejemo naša veleposlaništva RS v tujini, protokol RS in vsa policijska združenja v tujini, predvsem pa mrežo varnostnih služb držav EU," pristavljajo na GPU. 

"Delamo z roko v roki"

Pri organizaciji obiskov v tujini mora center sodelovati s Protokolom Republike Slovenije. "Sodelovanje naše službe in CVZ je odlično in aktivno na obeh straneh. Takoj, ko se potrdi datum obiska, začnemo skupaj s pripravami in delamo ves čas z roko v roki. Skupaj tudi opravljamo tako imenovane predhodnice in se dogovorimo o podrobnostih," sodelovanje obeh služb opisujejo na protokolu.

"Usklajevanje želja in potreb naše službe in protokolarne službe države gostiteljice poteka ves čas od prvega obvestila, da se bo obisk zgodil. V času priprave uradnega obiska slovenskih visokih predstavnikov v tujini nekaj dni pred obiskom poteka t.i. predhodnica, na kateri si ogledamo vse lokacije v okviru programa v živo in se dogovorimo glede vseh podrobnosti - prevozi, nastanitev, obedi, varovanje, prevajanje, podroben program. Podajamo predloge, nato pa se vzajemno usklajujemo in prilagajamo s ciljem, da je obisk uspešen za obe strani," še povedo o tem, kako poteka delo.

Če so zahteve utemeljene …

Posebne zahteve naših varnostnih organov med obiski v tujini se upoštevajo, če so utemeljene, pravijo na GPU. "Upošteva se lahko tudi reciprociteta glede na obisk predsednika tuje države pri nas," še pristavljajo.

Na odgovor na vprašanje, ali bodo Rusi med obiskom našega predsednika v Moskvi izvedli enake ukrepe, kot so jih naši varnostni organi minulo soboto, pa bo treba počakati. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar praufo
    praufo 20:29 07.avgust 2016.

    naš borči se vozi z bičikleto za 300€, ampak je pa car takole se okoli fura in hodi vsepovsod, kaj to pomeni, to pomeni da je varen, ker ga noben ne bo kakorkoli, hm kako bi se reklo, noben ga ...prikaži več ne šmirgla pa kdo bi našemu borčiju kaj hudega naredu, ja res ne vem, skratka naš borči je varen, mafici se dolgočasijo pa kajčmo, nekej mora delat

  • dragec 16:21 07.avgust 2016.

    BARBIKA JE SITNA RIBA

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:32 07.avgust 2016.

    naj gre mal drva nasekat še drugim državam ,upam da se bo nazabaval na naš račun do konca življenja,ker samo to počne,sit sem ga do grla tega cepca