Slovenija
10 ogledov

Za selfija z novim bankovcem dobite iPad

10 evrov ECB
Od torka naprej bodo v obtoku novi bankovci za deset evrov iz serije Evropa.


Gre za drugi bankovec iz te serije, prenovljen bankovec za pet evrov je v obtoku od maja lani. Predvideni so tudi novi bankovci ostalih vrednosti, ki bodo po naraščajočem vrstnem redu glede na vrednost uvedeni postopno v naslednjih letih.

Bolj zaščiteni in bolj trpežni

Novi bankovec bo, kot zagotavljajo v ECB, lahko prepoznati, saj ima podoben videz kot bankovec za 10 evrov iz prve serije, ima pa več novih in izboljšanih zaščitnih elementov. V vodnem znaku in na hologramu je portret Evrope, lika iz grške mitologije, po katerem je celina dobila ime.

Poleg portreta Evrope na hologramu in v vodnem znaku je na bankovcu tudi smaragdno zelena številka, ki ob nagibanju spreminja barvo iz smaragdno zelene v temno modro. Tako kot bankovce prve serije bo mogoče tudi nove bankovce enostavno ročno in vizualno preveriti z metodo "otip-pogled-nagib".

Bankovci za pet in deset evrov iz serije Evropa so bolj trpežni, saj so prevlečeni z zaščitnim premazom. To pomeni, da jih ne bo treba nadomeščati tako pogosto, s čimer se bodo znižali stroški in zmanjšal vpliv na okolje, so pojasnili v ECB.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.