Slovenija
345 ogledov

"Za šeststo evrov delamo vse dni v letu"

gasilci Jerca Božič Kranjec
O delu poklicnega gasilca smo se pred stavko pogovarjali s predsednikom sindikata poklicnih gasilcev Aleksandrom Ogrizkom. Kot nam je povedal, gasilci delajo tudi do 48 ur skupaj za šeststo evrov plače na mesec, ki z dodatki znaša tisoč evrov. "Če bodo vzeli dodatke, bomo delali za minimalno plačo."

Kaj vam pride na misel, ko pomislite na vladne ukrepe?

Ukrepi, ki se tičejo javnih uslužbencev oziroma poklicnih gasilcev, so skrajno nepremišljeni. Menim, da v vladi ne vedo, kaj delajo poklicni gasilci. Strinjam se, da smo vsi na istem čolnu, ampak javni uslužbenci smo v proračun do zdaj prispevali dve milijardi evrov. Ničkolikokrat smo jih spraševali, s kakšnim prispevkom bodo oni zategnili pas. Kot predsednik Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije (SPGS) in član pogajalske skupine sem jim večkrat zastavil vprašanje, kam je izginilo pet milijard evrov od LB. Zasledil sem, da bi vlada pri sebi prihranila 150 milijonov evrov, pri javnih uslužbencih pa sedemsto milijonov evrov. Sprašujem vas, kakšno razmerje je to?

Vendar, pas je treba zategniti. Kje so rezerve pri gasilcih? Mogoče združevanje enot?

Rezerv pri poklicnih gasilcih ni. Plača gasilca začetnika je okvirno šeststo evrov neto. Delam v vseh vremenskih razmerah, vse dni v letu, opravljamo najzahtevnejša dela reševanja ljudi in premoženja, vsak ima vsaj dva poklica ali več. Poklicni gasilci nismo samo gasilci, smo reševalci, potapljači, pirotehniki, vozniki … Gasilci smo vedno pripravljeni na pomoč in pri tem so nemalokrat ogrožena tudi naša življenja.

Koliko ur na teden v povprečju delate, kako poteka vaš delovni dan in koliko znaša vaša neto plača? Koliko od tega je dodatkov? Kolikšnemu deležu plače ste se pripravljeni odpovedati?

Imamo ruski turnus, in sicer 12, 24, 48 ur. Plača gasilca začetnika je 598 evrov neto. Z dodatki za nočno delo, praznično delo, turnus, malico in s potnimi stroški pa znaša okoli 1.010 evrov. Za ta denar tvegamo svoja življenja.

Vlada nam že deset let jemlje dohodek in na nas varčuje. V letu 1991 smo se borili za osamosvojitev naše države, pri tem nam niso priznali zaslug vojnih veteranov. V letu 2003 so nam odvzeli bonifikacijo, ki ni bila sama sebi namen. Vedelo se je, zakaj imamo bonificiran delovni staž. Od leta 2008 imamo težave v zvezi z neplačanimi nesorazmerji 3/4, 4/4, to je 220 evrov na mesec brez obresti. Zdaj nam želijo zmanjšati osebne dohodke za deset do petnajst odstotkov. Vzeli nam bi regres, odpravnine, malico in delno potne stroške. Po vsem tem bi bila plača poklicnega gasilca v višini minimalnega osebnega dohodka.

Kako vaši domači gledajo na to, da ob vsakem dogodku nosite glavo na prodaj, in kaj pomislite, ko pridete na kraj nesreče oziroma požara?

Na kraju nesreče ali požara smo izpostavljeni nenehnemu stresu in trpljenju ljudi, kar nemalokrat podoživljamo. Naše delo je usmerjeno samo v reševanje življenj in nepremičnin pred ognjenimi zublji. Pri tem ne mislimo na svoja življenja, ampak samo na to, kako bomo pomagali sočloveku. Smo edini uniformirani uslužbenci, ki nimamo psihologa oziroma strokovnega delavca za pomoč, ko se znajdemo v stiski (hude prometne nesreče, ki se končajo s smrtnim izidom, še posebej, ko so v nesreči udeleženi najmlajši).

Kako pa bodo varčevalni ukrepi vplivali na kakovost dela gasilcev?

Varčevalni ukrepi bodo zmanjšali sredstva za investicije. To se bo poznalo na naši opremi. Nova oprema je zelo draga, kakor tudi njeno vzdrževanje. S slabo opremo se bo zmanjšala varnost gasilcev in njihova učinkovitost, kar bodo v največji meri občutili državljani.

Ali poklicni gasilci sploh lahko stavkajo? Imate kakšne omejitve glede stavke, kot zdravniki ali policisti?

Stavkamo lahko. O tem govori 15. člen zakona o gasilstvu ter 7. in 11. člen zakona o stavki. Na prvi dan stavke bomo upoštevali nedeljski oziroma praznični delovnik.

Komentarjev 23
  • s.i.k. 14:37 19.september 2015.

    .brezdom..., ce pc. pejt pa ti to - NE GLEDAT : DELAT . / gasilce , policiste, zdravnike, sestre...neizmerno spoštujem ( z zelo redkimi izjemami med njimi ) . ker delajo nekaj, kar bi meni ratalo le enkrat; po tem ...prikaži večtem bi se mi zagotovo scufalo od Hudega..

  • Miha Bevk 09:17 18.april 2012.

    Nisem gasilec, jih pa spoštujem in občudujem, ker kljub nenehni nevarnosti, ki jim grozi, ne obupajo in se ne vdajo! Takšni, ko serjete čez gasilce, predvidevam, da nimate zdrave logike - ko jih boste potreboval, jih boste zagotovo dobili... če ...prikaži več ne na cesti ali doma, pa verjetno na pogrebu.Nekdo, ki vsakodnevno tvega svoje življenje za druge, je spoštovanja vredno! Mislim, da so oni zadnji, pri katerih bi bilo treba varčevat.

  • Danijel Finžgar 19:17 17.april 2012.

    bi te jaz res rad vido če bi v rokah držal 3 lete staro mrtvo punčko ki si jo potegnil iz 25 m globokega vodnjaka in ji ne moreš več pomagat ali otroka rezat iz zvite pločevine.... pa še bi ...prikaži več lahko našteval. ne bodi pametn če nisi v tem