Slovenija
38 ogledov

“Za smrt povedali šele drugi dan”

UKC Maribor Žurnal24 main
Obveščanje. V UKC Maribor zatrjujejo, da svojce kličejo, dokler jih ne dobijo. Bralkin primer drugačen

“Naša babica je umrla ponoči. Da je mrtva, pa smo izvedeli šele zjutraj, ko smo sami poklicali v bolnišnico,” nam je svojo izkušnjo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor opisala bralka.

Na patologijo ni vstopa

V mariborski bolnišnici so nam zatrdili, da je pri njih navada, da začnejo svojce o smrti obveščati takoj. “Po ugotovljeni smrti odgovorni zdravnik obvesti svojce o smrti pacienta. Če so navzoči, se to stori z osebnim razgovorom, sicer pa se pošlje telegram ali se jih obvesti po telefonu,” je pojasnila Špela Pavlin iz UKC Maribor in dodala, da svojce kličejo tako dolgo, dokler katerega od njih ne prikličejo.

Svojci lahko sicer umrlega v bolnišnici vidijo samo še na matičnem oddelku, kjer je ležal. “Takoj ko pokojnega prepeljejo na oddelek za patologijo, te možnosti žal nimajo več. Tako namreč zahteva odločba, ki jo je izdal Inšpektorat Republike Slovenije za delo, ki prepoveduje poslavljanje svojcev od pokojnika v prostoru pred obdukcijsko dvorano,” je še pojasnila Pavlinova.

Komentarjev 1
  • Oxxo 20:28 30.junij 2012.

    Kaj pa je tukaj spornega?Kaj naj kličejo svojce ob 1-2 uri ponoči???In konec koncev pri takem dogodku - kakšno vlogo igra nekaj ur zamika? Nobene...