Slovenija > Črna kronika
54 ogledov

Za smrt treh mladih na Rogli predlagajo pogojno kazen

prizorišče tragedije Nino Verdnik
Tožilka za obtožena lastnika apartmaja in člana komisije za opravljanje tehničnega pregleda v apartmajih, v katerih so umrli trije mladi, predlaga pogojno zaporno kazen.

Kdaj bo sodnica izrekla kazen še ni znano. Tožilka Marinka Čakš je za obtožena za smrt treh mladih pod Roglo leta 2012 predlagala dve leti zapora s preizkusno dobo treh let. 

Trije mladi so umrli leta 2012 zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Tožilka obtoženima očita, da sta opustila možnost tehničnega pregleda objekta. Po njeni oceni za peči v apartmaju ni bilo narejeno zadostno zračenje. "Sistemske strokovne napake bi moral opaziti Dečman. Plesnik kot lastnik apartmaja pa bi moral skrbeti za vzdrževanje. Njegova dolžnost je bila, da najmanj enkrat letno dovoli dimnikarju čiščenje dimnika in opravljanje meritev," je dejala Čakševa. Meni tudi, da bi moral Plesnik poskrbeti za varno bivanje v apartmaju, kar je Plesnik opustil, zato je po njenih besedah sokriv za nesrečo.

Pesnikov zagovornik Damir Ivančič pa je pojasnil, da je tožilstvo od samega začetka njegovi stranki očitalo splošno nevarnost, šele oktobra letos pa je tožilstvo ugotovilo, da vložena obtožnica ni utemeljena. "Obramba meni, da ni bilo znakov kaznivega dejanja, saj očitki glede kaznivega dejanja niso bili konkretizirani. Očitano kaznivo dejanje sploh ni kaznivo dejanje," je prepričan Ivančič.

Dejal je tudi, da ni bila Plesnikova naloga, da poskrbi za čiščenje dimnika, saj pravilnik o oskrbi malih kurilnih naprav določa, da mora dimnikar pisno pozvati lastnika objekta k čiščenju dimnika, ta pa mu mora omogočiti dostop. Dimnikar pa tega ni storil.

Trije mladi so se zadušili

V apartmajski hiši so se 15. januarja 2012 zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida zadušili 24-letni Dragan Žunić iz Laškega, prav toliko stara Bernarda Hiti iz Limovc pri Trojanah in njen dve leti mlajši fant Davor Grofelnik s Polzele. Koncentracija ogljikovega monoksida je bila povečana zaradi hkratnega delovanja kaminske in plinske peči.

Sprva so celjski kriminalisti vložili kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti zoper tri ljudi: ob Plesniku in Dečmanu so preiskovali še izvajalca dimnikarskih storitev Marjana Lapuha. Ker je ovadeni dimnikar v času preiskave umrl, je tožilka očitke v tem delu umaknila.
Preiskava tragičnega dogodka je sicer trajala več kot dve leti in pol, preden je tožilstvo vložilo obtožnico. Svojci umrlih od domnevnih krivcev za tragično nesrečo terjajo odškodnino v dveh ločenih postopkih, ki že potekata na pravdnih oddelkih celjskega okrajnega in okrožnega sodišča. Od Dimnikarstva Lapuh in lastnika apartmaja Plesnika svojci terjajo več kot 30.000 evrov odškodnine.

Trojica je v apartma prišla 15. januarja 2012 in prostor začela ogrevati tako s plinsko kot kaminsko pečjo. Izvedeniška mnenja in sodne obdukcije so pokazale, da je trojica zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida umrla že na dan prihoda.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.