Svet
32 ogledov

Za streljanje proti ambasadi ZDA 15 let zapora

razno 20.11.13. sarajevo, musliman, akcija tesanj, tehnicar, kio, orozje, granat
1/8
Anja Zupanc
Čeprav se je opravičil, je za streljanje na ameriško veleposlaništvo dobil 15 let zapora.

Sodišče Bosne in Hercegovine (BiH) v Sarajevu je včeraj zaradi terorističnega napada na 15 let zapora obsodilo 25-letnega Mevlida Jašarevića. Oktobra predlani je kot pripadnik skrajnega islamističnega gibanja vahabitov v BiH z avtomatsko puško streljal na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu in pri tem ranil policista, ki je varoval vhod v zgradbo.

Preprečijo desetkrat na leto

Državna agencija za preiskave in zaščito BiH (Sipa), ki je Jašarevića takoj po napadu prijela, od takrat intenzivno preventivno spremlja gibanje in vedenje vahabitov. "Znotraj tega gibanja se urijo posamezniki, ki so lahko potencialni napadalci oziroma teroristi," ugotavljajo. Z nadzorom jim uspe na leto preprečiti tudi deset poskusov napadov na objekte ali posameznike, ki jih vahabiti vidijo kot grožnjo vrednotam islama. "Res je, da čisto vsi vahabiti sami po sebi niso nevarni za družbo. Torej varnost države ni ogrožena samo zato, ker obstajajo vahabiti. Znotraj tega gibanja pa obstajajo določene frakcije, ki s svojim radikalnim ekstremizmom odstopajo od tradicionalnega islamskeg
a verovanja in verskih obredov,"
ocenjujejo na Sipi.

V Bosni se urijo za Sirijo

V dosedanjem boju proti najekstremnejšemu delu vahabitov pa so, neuradno, izsledili več mest, lokacij in objektov v BiH, kjer naj bi se posamezniki urili celo za morebitno vključitev v spopade ali za strelske napade v Siriji. Pred časom je Sipa že razbila mrežo radikalnih vahabitov v Gornji Maoči na severu BiH, kjer je nekaj časa živel tudi Jašarević.

Rekrutirajo šibke

V gibanju skrajnih vahabitov je posebna skupina ljudi, ki iščejo potencialne napadalce. Iskali naj bi jih celo po šolah in fakultetah; hodili naj bi na predavanja in opazovali vedenje študentov, ki se jim zdijo primerni kandidati. Izbrali pa naj bi predvsem tiste, ki že na zunaj izkazujejo slabo samopodobo in osebne stiske, ki jih gibanje lahko izkoristi. Obljubljali naj bi jim celo denarno pomoč. "Značilno za tiste, ki se priključijo radikalni veji vahabitov, je, da so večinoma nezaposleni ali so za svoje delo zelo slabo plačani," še ugotavljajo na Sipi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.