Šport > Nogomet
83 ogledov

Za Švedsko igralci enajstih različnih narodnosti

Ibrahimović Larsson Švedska Avstrija kvalifikacije za SP EPA
Kadetska nogometna reprezentanca Švedske (U17) vključuje nogometaše kar enajstih različnih narodnosti. Seveda jih je nekaj tudi s področja nekdanje Jugoslavije.

Zgodba o švedski kadetski nogometni reprezentanci je v teh dneh obkrožila svetovne medije, nekaj več pozornosti ji je namenila tudi uradna spletna stran Fife.

"Za nas kot moštvo je bistveno, da imamo čim več različnih tipov nogometašev. Švedski igralci so bili vedno znani kot hitri in fizično močni, mi z Balkana in Afričani pa skrbimo za več tehničnega znanja," je za Fifa.com povedal Albanec Valmir Berisha, ki je s starši prišel na Švedsko, ko je štel dve leti. V ekipi je še en Albanec, Gentrit Citaku.

"Edinstven občutek"

"Moja mati je iz Portugalske, korenine ima sicer iz Mozambika, moj oče pa je Šved. Fantje prihajajo z vseh koncev sveta in to je dobro za moštvo," je povedal branilec Carlos Strandberg. Poleg njega so v reprezentanci še igralci, katerih poreklo izvira iz Turčije (Erdal Rakip), Madžarske (Anton Saletros), za afriški pridih skrbita Noah Sonko iz Gambije in Isak Ssewankambo iz Ugande, za azijskega pa brata dvojčka Sebastian in Johan Ramhorn, katerih mati prihaja iz Južne Koreje.

"Ta ekipa ima neverjeten potencial in voditi takšno moštvo je edinstven občutek," je povedal Roland Larsson, selektor švedske selekcije U17. Medicinsko osebje reprezentnce prihaja iz Italije.

Če so te učili na Švedskem ...

Seveda ne gre brez nekdanjih Jugoslovanov. Ali Suljić in Mirza Halvadžić imata starše iz BiH, Christer Lipovac pa je po očetu Hrvat. Na koncu je treba omeniti še Sixtena Mohlina, katerega starši so prišli z Nizozemske.

Švedi očitno nimajo težav z nacionalnistično obarvanami debatami na temo, kdo bi moral igrati za reprezentanco. Imajo preprost recept: če so te igranja nogometa naučili švedski klubi, potem boš predstavljal švedski nogomet. Velja omeniti tudi, da je kapetan članske reprezentance Zlatan Ibrahimović.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.