Slovenija
26 ogledov

Za tretjino manjša poraba

plin Shutterstock
Energija. Z obiskom energetskega svetovalca prihranek tudi sto evrov.

Z znižanjem temperature pranja perila s 60 na 40 stopinj Celzija lahko prihranite do 45 odstotkov energije. “Z dodatnim znižanjem s 40 na 30 stopinj Celzija pa prihranite še od 30 do 40 odstotkov,” svetuje Tomislav Tkalec, vodja programa Energetika pri društvu Focus.

V gospodinjstvu lahko pri ogrevanju, umivanju, pranju, kuhanju in razsvetljavi že s preprostimi prijemi zmanjšate porabo energije za tretjino. Na to se navezuje tudi evropski projekt Achieve, ki ga pri nas vodi društvo Focus. Njegov namen so praktične in strukturne rešitve, ki ljudem v Evropski uniji pomagajo zmanjšati tveganje za energetsko revščino.

Prihraniti sto evrov

V sklopu projekta energetski svetovalci obiščejo gospodinjstva in jim brezplačno svetujejo, kako prihraniti pri energiji. “Na podlagi obiska energetskega svetovalca je mogoče prihraniti tudi sto evrov na leto. In to samo z ukrepi, ki jih izvede svetovalec,” pojasnjuje Tkalec.

Projekt je namenjen energetsko revnim gospodinjstvom, ki si težko privoščijo energetske potrebe. “Takih je v Sloveniji okoli 30 dostotkov,” opozarja. Za obisk svetovalca se lahko prijavite prek telefonske številke 040 838 316 in e-naslova achieve@focus.si. Več informacij o projektu Achieve najdete na Achieve-project.eu.

Likalnik velik porabnik

Porabljeno energijo pri pranju lahko zmanjšate za 40 odstotkov, če izberete varčni program. Če izpustite predpranje, prihranite še deset odstotkov, pojasnjujejo v Focusu. Med večje porabnike energije v gospodinjstvu spadajo likalniki, zato likanje izpustite, če ni nujno potrebno. Ko likate, pa začnite likati najobčutljivejša oblačila, kjer je potrebna nižja 
temperatura.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.