Slovenija
22 ogledov

Za udarec v zapor

Slovenija 07.12.12, protesti v ljubljani, ljubljana, tretja vstaja, foto: anze p Žurnal24 main
Policisti državi predlagajo, naj njihove napadalce kaznuje huje kot doslej.

Policisti se zavzemajo, da bi sodišča posameznike, ki s policisti nasilno obračunavajo in jih huje poškodujejo, brezpogojno kaznovala z zapornimi kaznimi. "Predlagamo, da v primerih hudih telesnih poškodb policistov, ne bi bilo več mogoče izreči pogojne zaporne kazni. Treba je pravno varovati tiste, ki zakonito izvajajo pooblastila," pojasnjujejo v Sindikatu policistov Slovenije (SPS), v katerem zato že predlagajo ustrezne spremembe kazenskega zakonika (KZ).

Skoraj nihče v zapor

KZ sicer predvideva štiri kazniva dejanja, namenjena zaščiti in sankcioiranju napadov in obračunavanj s policisti. Za vsa pa je zagrožena zaporna kazen, in sicer od najmanj treh mesecev do pet let zapora. "Po naših podatkih pa je obsodb zaradi napadov na policiste na sodiščih izrečenih izjemno malo. Izrečene kazni za ta kazniva dejanja pa so zelo nizke, na spodnji ravni zagroženih kazni, večinoma gre za pogojne obsodbe," dodajajo v SPS.

Vse bolj agresivni napadi

Lani je bilo sicer napadenih skoraj 300 policistov, huje poškodovanih med opravljanjem svojega dela pa skoraj 500. Na policiji ugotavljajo, da se je število napadov na njihove zaposlene povečalo predvsem ob koncu lanskega leta med varovanjem različnih protestnih shodov po vsej državi. Napadi na policiste so bili takrat tudi najbolj intenzivni in precej agresivnejši kot običajno doslej.

Nad policiste celo s sekiro

"Pri varovanju protestov so policiste napadli tudi z metanjem granitnih kock, kamenja, steklenic ter jih polivali z vnetljivimi tekočinami in le-te zažigali. Tudi pri opravljanju rednih nalog so policiste napadli na zelo drzne in nevarne načine, izstopajo pa napadi s sekirami, noži in metanje kamenja, tudi betonskega zidaka ob izvajanju postopkov v romskih naseljih," opisujejo na policiji.

Komentarjev 8
  • Žurnalček 13:28 05.julij 2016.

    Po njihovem pa varnostnike lahko pretepajo ! MRŠŠŠŠŠŠ !

  • aligator 08:16 15.marec 2013.

    Če bi policisti ravnali po svoji vesti in ne po ukazih predpostavljenih nebi bilo poškodovanih

  • privat 08:41 13.januar 2013.

    jaz pa predlagam sodišču ,da podeli amnestijo vsakemu protestniku ,saj oni so vzrok za pozitivne spremembe...ne pa drugo!!