Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Za umor mame in polbrata 27 let

ustavno sodisce Anže Petkovšek
Za Bogdana Kranerja, ki je avgusta lani v Benediktu z nožem ubil mamo in polbrata, tožilstvo predlaga 27 let zapora.

Družinska tragedija se je zgodila 18. avgusta lani, ko je 45-letni Bogdan Kraner v skupnem domu v Ihovi do smrti zabodel svojega 50-letnega polbrata Draga Kranerja. Ko je na kraj dogodka prišla še njuna 70-letna mati Pavlina Kraner, je večkrat zabodel še njo, nato pa večkrat porezal tudi sebe. Hudo poškodovana mati se je po pomoč zatekla k sosedom, kasneje pa je v bolnišnici umrla.

Obdolženi Bogdan Kraner, ki je od takrat v priporu, je kaznivi dejanji priznal in izrazil obžalovanje zanju, a se sklicuje na neprištevnost. Kot je danes povedal njegov odvetnik Jernej Kokalj, je bil obdolženi že od ranega otroštva v družini nezaželen in zapostavljen, imel je težave z živci in alkoholom, kar naj bi prispevalo tudi k dogajanju usodnega dne.

Tožilka Ivanka Slana je po drugi strani vztrajala, da je iz zadanih poškodb razvidno, da je Kraner z nožem meril v vitalne dele telesa, kar naj bi bil eden od dokazov, da je dejanje storil zavestno. Nobena od žrtev ni imela obrambnih poškodb, polbrata je celo zabodel v hrbet. Kot je potrdil tudi sodni izvedenec, je imel Bogdan Kraner v času dejanja v krvi med 1,9 in 2,3 promila alkohola, kar naj ne bi odločilno vplivalo na njegove sposobnosti razumevanja in obvladovanja.

Tožilstvo zato predlaga 27 let zapora; sodišče bo svojo odločitev sporočilo v petek.

Kraner je danes pred sodnico Andrejo Lukeš ponovno izrazil obžalovanje. "Še zdaj ne vem, kaj se je takrat dogajalo. Ne morem verjeti, da se je to zgodilo," je dejal in prosil za milejšo kazen. Po njegovih ocenah bi bilo primernejših od 17 do 18 let zapora.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 16:55 23.april 2014.

    Končno en pameten predlog in zahteva po dolžini kazni . Končno in vska čast tožilki !