Zdravje
16 ogledov

Za vedno opravite s prhljajem

Lasje Profimedias
Prhljaj je pogosta nadloga, ki ne prizanaša ne ženskam ne moškim in je odraz neravnovesja človeškega mikrobioma. Preberite, kako lahko povrnete ravnovesje.

Prhljaj nastane kot posledica porušenega ravnovesja mikrobioma na lasišču. Neravnovesje mikrobioma lahko izzovejo številni dejavniki, kot so glive, bakterije, onesnaženost okolja, stres, utrujenost, prekomerna izsušitev lasišča zaradi sušilnika za lase in bivanje v prostorih s suhim zrakom.


Poškodbe zaščitne pregrade kože na lasišču lahko povzroči tudi prekomerna uporaba agresivnih izdelkov za nego las, ki izsušijo ali razdražijo kožo in niso primerni za občutljivo kožo lasišča. Med take sodijo predvem agresivne barve za lase, pa tudi šamponi, sredstva za oblikovanje las in podobno.

Nastanek prhljaja lahko izzovejo tudi hormonske spremembe, način prehranjevanja, bolezni, pomanjkanje vitaminov, pretirano izločanje žlez lojnic na lasišču ter oslabljen imunski sistem.

Povrnite telesu ravnovesje 

Pri odpravi prhljaja lahko naredimo največ sami. Za takojšnjo odpravo uporabite enega od Dercosovih šamponov proti prhljaju s selenom DS, ki povrne ravnovesje mikrobiomu in učinkuje proti prhljaju že po prvi uporabi, saj odstrani sto odstotkov vidnega prhljaja*.

Ker je prhljaj posledica porušenega ravnovesja mikrobioma na lasišču, poskusite najti tudi vzroke za neravnovesje. Poskrbite za zdravo in raznoliko prehrano, ob tem pa se izogibajte močno začinjeni, slani in mastni hrani. Zmanjšajte tudi količino alkohola in enostavnih ogljikovih hidratov, zelo pomembno pa je, da z zelenjavo in sadjem v telo vnesete dovolj vitaminov ter mineralov.

Poskrbite za čim manj stresa, dovolj spanca in gibanja. 

Izločite tudi vse druge dejavnike, ki izsušijo lasišče. Bodite previdnejši pri sušenju las, poskrbite, da bodo prostori dovolj navlaženi in omejite uporabo neprimernih kozmetičnih izdelkov. 

Na voljo trije šamponi

Glede na vaše lasišče lahko izbirate med tremi Dercosovimi šamponi proti prhljaju: Za normalne do mastne lase, za suhe lase in za občutljivo lasišče. Nova zasnova formule omogoča prijeten vonj in udobnejšo uporabo. Poleg selena DS vsebuje tudi antioksidant tokoferol (vitamin E), salicilno kislino in ceramid R, ki poskrbijo za izjemno učinkovitost izdelka in pomagajo obnoviti mikrobiom lasišča.

Poseben šampon za občutljivo lasišče obenem tudi pomirja razdraženo kožo. Šampon proti prhljaju in brez sulfatov z dvojnim delovanjem proti prhljaju in srbečici vsebuje tudi Pirokton olamin, ki pomaga pri pomirjanju lasišča in zavira razmnoževanje gljivic imenovanih Malassezia, ki so del naravne flore lasišča. Uravnava tudi luščenje epidermis. Šampon vsebuje še Bisabolol, ki ga najdemo v pravi kamilici in je znan po svojih pomirjujočih lastnostih. 

Zelo pomembna je, da šampone uporabite na pravilen način. Šampon dobro vtremo v lasišče in pustimo delovati dve minuti, nato temeljito speremo. Uporabljamo ga dva do trikrat na teden v obdobju štirih tednov, nato pa enkrat za vzdrževanje stanja brez prhljaja.

*Test redne uporabe v obdobju 2 tednov – Italija 

Preberite še:

Kakšne vrste prhljaja imam

Bakterije, ki pripomorejo k zdravju lasišča