Slovenija
183 ogledov

Za vsak mejni prehod svoja pravila!

dolenjska 20.04.11., obrezje, promet, policija, mejni prehod, meja, foto: nada c Nada Černič Cvetanovski
Pretiranih zastojev kljub začetku šolskih počitnic na meji ni, a pri tem velja, da za vsak mejni prehod veljajo svoja pravila.

Kljub začetku počitnic se tako včeraj kot tudi danes ekstremno dolgo na slovensko-hrvaških mejnih prehodih kot v času velikonočnih praznikov ni čakalo. Najdlje se je po podatkih Prometno-informacijskega centa (PIC) čakalo za osebna vozila na izstop iz države, uro in pol, čakalo na Gruškovju, po pol ure v Sečovljah in Dragonji, 20 minut pa v Sočergi in Vinici.

"V Vinici ob 7. uri. Za prečkanje meje smo porabili 20 minut. Slovenski policist je samo poskeniral mojo osebno izkaznico, podobno tudi hrvaški kolega," je izkušnjo opisal novinarski kolega, ki na poti do Splita ni obstal v gneči na cestninski postaji ali v kakšnem drugem zastoju. "Do Splita 120 km/h po avtocesti, brez zastojev. In še ... kako imajo lahko Hrvati toliko boljše avtoceste kot mi. Pri nas je tako, kot bi ves čas po jamah vozil."

Druga kolegica se je odpravila na pot v kolonijo skupaj z otroki. Skupaj za štiri avtobuse otrok. Na meji so bili najavljeni prednostno, a izkušnja ni bila tako dobra kot pri kolegu, ki je z družino potoval na dopust: "Za prestop meje smo potrebovali 40 minut. Policist je bil tečen, vse dokumente je pregledal ročno, brez skeniranja."

Za vsak mejni prehod svoja pravila!

Na policiji so nam glede preverjanja dokumentov na mejnih prehodih s Hrvaško povedali, da je Slovenija Evropski komisiji posredovala najavo možnega odstopa od sistematične mejne kontrole do 30. septembra za vnaprej določene mejne prehode. Merila za prehod iz sistematične mejne kontrole na ciljno so izdelani za posamezni mejni prehod posebej.

Prehod na izvajanje ciljno usmerjene kontrole se izvede na podlagi ocene stanja in trenutnih razmer na posameznem mejnem prehodu. Pri tem se bodo upoštevali dejavniki, kot so vpliv na obmejno prebivalstvo, dolžina kolone in čas potreben za prestop državne meje na posameznem mejnem prehodu. Ciljna mejna kontrola se bo izvajala samo nujno potreben čas za zmanjšanje nesorazmernega vpliva čakalnih dob na pretočnost prometa, po odpravi nesorazmernega vpliva se bo naprej izvajala sistematična mejna kontrola.

V času od uvedbe sistematične mejne kontrole sicer na policiji beležijo porast števila ugotovljenih zadetkov v evidencah. Natančnih številk na tokrat niso sporočili. So pa policisti do srede maja, v slabem mesecu in pol od uveljavitve poostrenega nadzora na meji s Hrvaško, zabeležili 51 zadetkov v Schengenskem informacijskem sistemu (SIS).

Komentarjev 7
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 12:54 25.junij 2017.

    avtocesta ni njihova,so jo naredili američani in hrvatje plačajo samo najem ,zato pa se jim je turizem še toliko bolj povečal.v slo se pa samo popravlja v neskončnost kljub temu da avtocesti ni nič,se pa ve zakaj je tako

  • logistika 21:30 24.junij 2017.

    ""In še ... kako imajo lahko Hrvati toliko boljše avtoceste kot mi. Pri nas je tako, kot bi ves čas po jamah vozil." tako piše vaš novinarski kolega." Jaz imam drugačno izkušnjo in naše avtoceste niso jame. To, da ste ...prikaži večte privesek Hrvaške (vsak dan morje prevedenih člankov od tam) pa tudi pove svoje,....

  • antitrust 20:03 24.junij 2017.

    Če bi bilo obratno in bi turisti skozi Hrvaško potovali k nam na morje ?Mislite, da bi se hrčki dajali toliko okrog tega. Naša država, naša pravila !Kje je ekološka taksa za vse hanzije, ki ustvarjajo samo tranzit ?