Svet > Hrvaška
62 ogledov

Za vse, ki bi pekli ribe in uživali v senci borovcev

Otok Iž Profimedias
Bi letos poskusili nekaj novega in obiskali nekoliko manj obiskan dalmatinski otoček Iž? V juliju se lahko udeležite tudi Iške fešte.

Iz otoka Iža ne boste šli prizanih rok. Je edini dalmatinski otok, ki je ohranil močno tradicijo lončarstva, ki jo s pridom izkoriščajo tudi v turistične namene.

Osrednji dogodek na tem čudovitem otroku se odvija julija, ko se številni prebivalci in turisti veselijo na Iški fešti. Gre za praznik, ki se je obdržal še iz antičnih časov, na njem izbirajo tudi kralja Iža. 

Otok, ki leži v zadarskem arhipelagu med Drugim otokom in Ugljanom, je bil naseljen že v prazgodovini. V svojih zapisih ga je v začetku 10. stoletja omenjal tudi Porfirogenet, ki ga je imenoval Ez, z današnjim imenoma pa se imenuje od 13. stoletja naprej.

Še deset malih otočkov

Lep izlet je lahko vzpetinica Korinjak, kjer boste imeli čudovit pogled na okolico in celoten otok. Na svoj račun pa boste prišli vsi, ki obožujete ribe. V zalivu Soline, ki leži na severozahodni strani otoka nasproti otočku Sridnji Otok, je ribogojnica. Tudi sicer se številni domačini ukvarjajo z ribolovom. Iž je obkrožen z desetimi prikupnimi otočki, med katerimi sta največja Knežak in Veli Otok.

Primeren je za vse, ki si želite mirnih počitnic, brez prevelike gneče. Iž ni znan po najlepših plažah, saj so večinoma skalnate in zato za majhne otroke neprimerne. Če bi radi v miru pekli ribe in prebirali knjige v senci borovcev, je to idealen kraj za vas.

Otok Iž | Avtor: Profimedias Profimedias
 

Komentarjev 1
  • slajan 16:48 14.marec 2016.

    Juhuhu! Sezona je tu. Hrvaška vabi in abstinira glede problemov z mejo, banko, migranti itd. Konec Avgusta pa kot vsako leto, ko pokasirajo 1,5 miljarde EUR od Slovencev, jovo na novo z zahtevami, tožbami itd. Pokvarjena nacija!!!!!