Svet
28 ogledov

Za vstop v EU pet evrov

Bo novi sistem elektronske avtorizacije, imenovan Esta, le preobleka za novo obl Žurnal24 main
Po vzoru ZDA si tudi Evropska komisija želi vzpostaviti varnostni sistem za vstop tujcev v države Evropske unije. Dovoljenje bi tuje državljane stalo pet evrov.

"Gre za ogromen mejnik pri zaščiti zunanjih meja Evropske unije," je nov predlog napovedal grški komisar za migracije Dimitris Avramopoulos. Po vzoru ZDA si tudi v Bruslju želijo na območju EU vzpostaviti sistem za avtorizacijo potovanja, ki posameznikom določenih držav ob plačilu 14 dolarjev dovoljuje vstop v ZDA brez vize.

Po navedbah Evropske komisije ne gre za vizo, ampak milejšo "uporabnikom bolj prijazno" različico. Dovoljenje pa bodo potrebovali vsi posamezniki iz okoli 60 držav, ki so doslej v EU vstopali brez vize. Med drugim gre tudi za državljane ZDA, Kanade, Avstralije, Japonske, Brazilije, Albanije in BiH.

Novost bo po besedah komisarja prinesla večjo varnost, saj bomo vedeli več o brezvizumskih potniki, pri tem pa ne bo motena mobilnost znotraj schengenskega območja.

Plačilo le za starejše od 18 let

V primeru, da bo predlog komisije sprejet, bo dovoljenje evropskega sistema za avtorizacijo potovanj (ETIAS) tuje državljane nad 18 let stalo pet evrov. Dovoljenje naj bi veljalo pet let. Dovoljenje bodo lahko posamezniki pridobili preko spletne strani ali mobilne aplikacije, pridobitev pa naj bi trajala manj kot deset minut. Vse podatke bodo preverili v več informacijskih bazah, med drugim tudi Europola in Eurodaca.

A pridobitev dovoljenja, tako kot velja tudi v ZDA, še ne bo pomenilo garantiranega vstopa v državo. Končno besedo bodo imele tako kot doslej države same. Takšen sistem naj bi po besedah komisarja Avramopoulosa države še dodatno zbližal. "ETIAS bo zagotovila, da bo Evropa ostala odprta in hkrati varna," je v pogovoru za bruseljski časnik Politico, ki je osnutek pridobil še pred predstavitvijo, poudaril komisar.

Sistem naj predvidoma začel delovati leta 2020.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.