Svet
37 ogledov

Za zajezitev epidemije 370 milijonov evrov

ebola EPA
Svetovna zdravstvena organizacija želi širjenje bolezni ustaviti v šestih do devetih mesecih.

Iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so sporočili, da namerava širjenje hemoragične mrzlice ebola zajeziti v treh mesecih, a so hkrati opozorili, da bi lahko dotlej za to smrtonosno boleznijo v Zahodni Afriki obolelo 20 tisoč ljudi. 

Po podatkih te agencije Združenih narodov so sedaj znane številke o bolezni, to je 3.062 obolelih oziroma 1.552 mrtvih, verjetno nekajkrat nižje od dejanskega stanja. Tako bi lahko število okuženih preseglo 20 tisoč.

Denar bodo mogle dati tudi države

Šestmesečna kampanja za zajezitev in poraz epidemije bo po ocenah WHO stala 370 milijonov evrov, sredstva pa bodo morala priti ne le iz blagajne agencije, temveč tudi od drugih agencij in držav. Ta proračun poleg tega ne upošteva stroškov širše podpore ključnim storitvam za najbolj prizadete države, kot tudi ne okrevanja zdravstvenih sistemov oziroma njihove krepitve.

V prizadevanja za boj proti eboli so se dejavno vključili tudi raziskovalci. Farmacevtski velikan GlaxoSmithKline, ki sodeluje pri izdelavi cepiva, in britanska zdravstvena dobrodelna organizacija Wellcome Trust sta danes sporočila, da varnostne preizkuse na cepivu opravljajo hitro, kar pomeni, da bi ga lahko na zdravih prostovoljcih preizkusili že v septembru.

V Nigeriji prva smrtna žrtev

Iz Nigerije pa medtem poročajo o prvem potrjenjem primeru smrti zaradi ebole v z nafto bogati delti Nigra. V kraju Port Harcourt je namreč prejšnji teden umrl zdravnik, kar predstavlja prvo potrjeno smrt zaradi tega virusa zunaj nigerijske gospodarske prestolnice Lagos. Njegova soproga se nahaja v karanteni, okoli 70 ljudi v Lagosu pa imajo zdravniki pod nadzorom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.